Ismét részlegesen csökken az üzemanyagok ára Magyarországon – derült ki a holtankoljak.hu friss adatközléséből.

forrás: pixabay

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ezen a héten szerdától újabb árváltozás jön benzinkutakon,

ami a benzin esetében 4 forintos csökkenést jelent.

A gázolaj ára viszont nem változik. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve az alábbiakra számíthatnak a hét közepétől a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 600 Ft/liter,
  • gázolaj – 603 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 604, illetve 603 forint. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző árak néhány forinttal eltérhetnek. Az autópályák melletti töltőállomásokon viszont 50 forinttal drágább az üzemanyagok literenkénti ára. Mindenesetre lapunk tapasztalatai szerint a nem sztrádakörülmények mellett a benzint 600 forint, a dízelt pedig 598 forint körül árazzák a kutak. Vagyis szinte biztosra vehető, hogy szerdától 5-össel fognak kezdődni a literenkénti árak.

Mennyit drágult az üzemanyag 2024-ben?

Mindez annak köszönhető, hogy április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én még arról számoltunk be, hogy 95-ös benzin átlagára 650 forint per liter, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis bő egy hónap leforgása alatt a benzin és a dízel is mintegy 50-50 forinttal lett olcsóbb. Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 70, a dízelár pedig 37 forinttal nőtt,

jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 29 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 4 forintos mínusz figyelhető meg. A 40–70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.