Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Hírlevél

Még mindig jelen van a sertéspestis

Hetedik éve van jelen az afrikai sertéspestis vírusa a hazai vaddisznó állományban. Ilyen elhúzódó küzdelemben óhatatlanul lankad a figyelem, lazul a fegyelem és hajlamosak vagyunk elhinni, hogy már nincs veszély. Pedig az őszi-téli időszakban jellemző tevékenységek kapcsán fontos, hogy mindenki tudatosan figyeljen a járványügyi előírásokra az afrikai sertéspestis megelőzése érdekében. Mik is azok az események, amikor különösen legyünk résen?

VADÁSZAT 

Az őszi-téli időszak hagyományosan a vaddisznó vadászatának, a társas vadászatoknak az időszaka. Bár előírás az állomány egész évben tartó gyérítése, a legtöbb vaddisznó mégis ebben az időszakban kerül terítékre. A fokozott vadászati tevékenység pedig kiemelten magas járványügyi kockázattal jár.

Mielőtt helyi vagy vendégvadászként elfogadunk egy meghívást, mindenképpen tájékozódjunk a vadászterület kockázati besorolásáról. Fertőzött terület erdeiben, az aszfaltozott útról gépjárművel letérni csak a helyi hivatásos vadászoknak, kísérőknek szabad, mindenki másnak a területen kívül kell hagynia a gépjárművét.

 

dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke a következőre hívja fel a figyelmet: „A vadászat, az ahhoz kapcsolódó zsigerelés, a kötelező mintavételek elvégzése főleg esős, sáros időben a gépkocsik, eszközök, ruházat nagyfokú szennyeződésével jár. Legjobb, ha a ruházatot még a terület elhagyása előtt ott helyben kimosatjuk, tisztíttatjuk. Ugyanígy a csizmákat, a fegyvereket is meg kell tisztítani a szennyeződéstől. Ami nagyon fontos: vadászaton részt vett ember – akár vadász, akár hajtó – 72 óráig semmilyen körülmények között ne menjen házisertést tartó udvarba, tenyészetbe!”

 

A ruházat tisztítása az erdőt járó minden embertől elvárás, így a kirándulóktól, túrázóktól és a gombaszedőktől is!

KUKORICA ARATÁS 

Az ősz másik fontos feladata a mezőgazdaságban a kukorica aratása. A kukorica a vaddisznók egyik kedvenc csemegéje, a nagyra növő növény pedig biztonságos takarást, búvóhelyet is jelent számukra, ezért az aratás végéig nagy számban tartózkodnak a kukoricatáblákban. A fertőzött területen a vírussal találkozó egyedek így nagy számban hullhatnak el a mezőgazdasági területen. Ezzel nagyon magas vírusterhelést okozva a területnek, szennyezve a növényt, az érett kukoricát, a talajt. Tehát a learatott termék fertőzött lehet az ASP vírusával. Éppen ezért kötelező háztáji állományaink védelmében a kukorica vagy bármilyen más, sertések takarmányozására szánt gabona minimum 30 napos pihentetése az aratás után, még akkor is, ha szárításon, hőkezelésen esett át. Ugyanilyen fontos, hogy a földeken munkát végző erőgépeket ne tároljuk a sertéstelepen vagy annak közelében. A munka végeztével minden esetben takarítsuk le a sártól és szennyeződésektől, valamint vírusölő fertőtlenítőszerrel, például háti motoros permetezővel is alaposan fertőtlenítsük le azokat. A munkaruhánkat minden esetben cseréljük le, tisztítsuk és fertőtlenítsük!

HÁZI DISZNÓVÁGÁS

Az őszi-téli időszak nagy hagyományokkal rendelkező eseménye a házi disznóvágás, amely nagyon erős közösségépítő szerepet tölt be a vidéki életben. Őrizzük a hagyományt, de legyünk tisztában azzal, hogy az ASP terjedésében ez is nagy kockázatokat rejthet. A Nébih elnöke, dr. Nemes Imre a következő iránymutatásokat adja: „Nagyon fontos, hogy a fertőzött területen tervezett házi sertésvágást előzetesen be kell jelentenünk a járási hivatalhoz. Ezt követően hívjuk fel a résztvevők figyelmét arra, hogy az esemény előtti napokban semmi esetre se vegyenek részt vadászatokon, hajtásokon. Ha disznóvágáskor kiegészítésként húst, májat, vért vagy egyéb sertésterméket is vásárolunk, azt csak hivatalos, ellenőrzött helyről tegyük! A feldolgozás során keletkező hulladékok, a húslé és a mosóvíz nem kerülhetnek a sertések takarmányába vagy a tartási helyük közelébe, azokat biztos módon ártalmatlanítani szükséges. Ha mi megyünk vendégségbe, lehetőleg csak hőkezelt kóstolót fogadjunk el vagy hazaérkezés után haladéktalanul süssük-főzzük meg a nyers termékeket.

ÉLŐ SERTÉSSZÁLLÍTÁS

Az ASP-vel kapcsolatban meg kell említeni az élő sertésszállítást is. Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy sertéseket csak legális, regisztrált helyről szabad vásárolni, és állatorvosi igazolás birtokában lehet mozgatni, elhozni. Kérjük, hogy minden vásárlás előtt kérjék ki állatorvosuk tanácsát, és tartsák be az előírásokat! Ez biztosítja továbbra is a házisertés állományok ASP mentességét, valamint a sertéságazat rentábilitását és szabad uniós kereskedelmét.

Ne felejtsük: aki a saját állományát védi, az egész hazai sertéságazatot védi!

agrotrend.hu / NÉBiH

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés