Az eseményen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárium még soha nem volt a szélsőséges zöld ideológiáktól ennyire átitatott, mint most. A Green Deal jelentős plusz terhet jelent a gazdálkodóknak, és Brüsszel a termelők piacait sem védte meg az unióba áramló ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben. A magyar kormány éppen ezért vezette be a behozatali tilalmat – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hazánkban történelmi mértékű forrásokkal támogatják az ágazat szereplőit. Az idei esztendőben megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós lábát a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig. Nagy István szerint mindeközben nem lehet megfeledkezni a likviditást támogató eszközökről sem. Éppen ezért a mezőgazdaság finanszírozási igényeire tekintettel vezették be a magas állami kamattámogatással segített Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukciót.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a mezőgazdaságot és élelmiszeripart ért kihívásokra a fejlesztésekkel és beruházások megvalósításával lehet megfelelő válaszokat adni. A forrásoknak köszönhetően megújulhat a feldolgozóipar, de állattartó telepek, tárolók és szárítók létesítésére is lehet pályázni. Nagy István a termelői együttműködések létrehozására biztatta a jelen lévő gazdálkodókat.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium