Hírek

Már most aktívak a kullancsok, érdemes odafigyelni magunkra és állatainkra

Általánosan elterjedt, hogy a kullancsok tavasztól őszig aktívak, azonban az enyhe telek átírják a szokásaikat, és már februárban is találkozhatunk velük.

Bár leggyakrabban a lombos időszakban akadhatunk velük össze, az idei tél során is tapasztalt szokatlanul meleg időjárás megváltoztatja a kullancsok szokásait. Korábban kezdik aktivizálni magukat, így már most, március elején is érdemes elővigyázatosnak lennünk – hívta fel a figyelmet Somogyi Anna Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

Forrás: pxhere

Fontos tudnunk, hogy a kullancsok nem csak a településektől távol, hanem már a városi zöldterületeken is nagy számban vannak jelen.

Túrázás, vagy csupán egy parkban töltött piknik után is nézzük át magunkat többször, és lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászó kullancsot. A kullancsriasztó krémek, szprék általában csak néhány óráig hatásosak, ezután használatukat ismételni kell.

Fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki a bőrünkbe fúródott vérszívót, mert ha sokáig bent marad, akkor nagyobb eséllyel jutnak át az esetlegesen benne található kórokozók. Nem kell megijedni, ha a kullancs szájszerve beszakad, egy-két héten belül, mint egy szálka, magától kilökődik

A kullancsok nagyra nőtt atkák, amelyek alapvetően madarak, hüllők és szárazföldi emlősök vérével táplálkoznak, így a háziállatok és az emberek is kedvelt célpontjaik közé tartoznak. Ezek az ízeltlábúak normális esetben téli álmot alszanak.

Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes, kemény faggyal párosuló napok. Az ilyen időszakok azonban egyre ritkábbak, és ez a kullancsok téli szokásaira is hatással van. Szintén a klímaváltozással magyarázható növekvő egyedszámuk, illetve hogy egyre nagyobb területeket hódítanak meg.

Agrotrend.hu/ TuristaMagazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés