Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Magyarország Legszebb Birtoka látja el az élelmiszerláncok jó részét

A díjat a fenntarthatóság hazai élharcosa, a Greenman Kft. adta át.

Ha valamelyik nagyobb élelmiszerlánc polcairól vásárolunk, akkor jó eséllyel fogyasztottunk már mi is abból a hódmezővásárhelyi gazdaságból, mely már az igen megtisztelő, Magyarország Legszebb Birtoka címmel is büszkélkedhet. A fődíj mellett a Hódkertész Kft. hazavihette a legszebb gyümölcstermesztő és kertészeti kategória díjat is, melyet a fenntartható termesztés hazai élharcosától, a Greenman Kft.-től vehetett át.

A Magyarország Legszebb Birtoka kitüntető címet a Hódkertész kft. annak köszönheti, hogy a gazdaságban kiemelt szemlélet a fenntarthatóság: modern, napelemmel és megújuló termálenergiával felszerelt üvegházaiban a palántákat hidrokulturális módszerrel nevelik. Még 2022-ben, a dráguló magyar zöldségek, gyümölcsök és az irántuk való kereslet megcsappanása kapcsán bizonyosodott be, hogy az ehhez hasonló, fenntarthatóságra épülő szemlélet lesz képes megbirkózni a magyar mezőgazdaság kihívásaival a következő évtizedekben: a súlyosbodó aszályokat, a nagy mennyiségben, hirtelen lezúduló esőzéseket, betegségeket, kártevők gyors terjedését és a kizsigerelt talajok hatását sokan ugyanis már most érzik a bőrükön.

A mezőgazdaság egy olyan ágazat, ahol a tapasztalatnak és a tradíciónak óriási értéke van, ugyanakkor hiszek abban, hogy a fiatal generációnak is megvan a felelőssége, hogy egyfajta új szemlélettel, innovációval, modern megoldásokkal, modern ötletekkel, “falon is átmegyek” mentalitással építsék a haza agrárium jövőjét. A hagyományok és az innováció ötvözése, a fenntarthatóság, a természet tisztelete az, amit nekünk, következő generációnak nem szabad szem elől tévesztenünk… épp ezért nagyon jó volt látni döntősként a Hódkertesz Kft.-t, akik a Greenman Kft.-hez nagyon hasonló szemlélettel, a lehető legprofesszionálisabb szinten gazdálkodnak.” – mondta Peretsényi Dániel, a Greenman Kft. cégvezetője a díjátadón.

Nem véletlenül a veszprémi családi vállalkozás adhatta át a díjat, hiszen a fenntarthatóságra épülő szemlélet egyik kulcsszereplője jelenleg a hazai agrárvilágban. Mikrobiológiai készítményeivel évek óta hozzájárul a talajok egészségének helyreállításához és a vegyszermentes szemlélet terjedéséhez, melynek kulcsa a természetes mikrobiológiai folyamatok támogatása, azok megerősítése: A termés minőségét és mennyiségét súlyosan veszélyeztető betegségekkel és – akár invazív – kártevőkkel szemben a Greenman készítmények a növények ellenálló- és stressztűrő- képességét fokozzák, erősítik szervezeti szilárdságukat, így védettebbek lesznek ezek kártételével szemben. Támogatják a növényeket abban is, hogy a következő évek súlyosbodó aszályait elviseljék, jobb víz- és tápanyagfelvevő képességgel rendelkező gyökereket növeszthessenek.

A Greenman mikrobiológiai készítmények nemcsak a növényeket segítik természetes életfolyamataik támogatása, immunrendszerük erősítése révén, hanem a kizsigerelt talajok minőségét is javítják azáltal, hogy képesek a mikrobiológiai folyamatok egyensúlyát megőrizni: azoknak a talajban élő hasznos baktériumoknak az életét támogatják, melyek egy tápanyagban gazdag, jó vízmegtartó-képességgel rendelkező termőközeg kialakításához elengedhetetlenül szükségesek.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés