Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Magyar méz a világ legjobbjai között az Egyesült Államokban

A szolnoki Gujka Méhészet ámorakácméze fajtaméz kategóriában a három legjobb, összességében a világ harminc legjobb méze közé került a rangos versenyen.

A szolnoki Gujka Méhészet idén februárban álmodott egy nagyot és három mézével nevezett az Amerikai Egyesült Államokban 13. alkalommal megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézversenyre. A verseny rendezője az Asheville-i – Észak-Karolina – méhészeti kutatóközpont, a Center for Honeybee Research volt.

Forrás: pixabay.com

A rangos megmérettetés döntőjében a fajtamézek kategóriában a világ legjobb három méze között végzett a szolnokiak ámorakácméze ( Indigo Bush Honey/ Amorpha Fruticosa Honey ), összességében pedig bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé. A siker Gujka Lászlónak – a méhészet vezetőjének és kolléganőjének, Mészáros Angélának a munkáját dícséri.

Gujka Méhészet

Gujka László méhészetének állandó telephelye Jász-Nagykun Szolnok megyében, Szolnok-Szandaszőlősön található, de méhcsaládjaikkal szezonálisan az ország különböző pontjaira is elvándorlnak, hogy minél többféle nektárt tudjanak gyűjteni.

Gujka László 1997-ben kezdett méhészkedni első generációs méhészként egy szakmailag magas szinten tevékenykedő méhésznél. Egy telet javította a kaptárjait, ezért cserébe megkapta az első méhcsaládját. Ezt követően 5 éven át gyakorlati tapasztalatokat gyűjtött, 2001-ben pedig méhész szakképesítést szerzett.

27 éve méhészkedik, 2015 óta főállású méhészként dolgozik. A Gujka Méhészet ma 200 méhcsaláddal rendelkezik.

A kaptárakat és a kereteket maguknak készítik el. Nyáron a méheknél dolgoznak, télen a műhelymunkákat végzik el Mészáros Angélával közösen. Év közben rendszeresen járnak helyi termelői vásárokba, piacokra és rendezvényekre.

“A mézeink postai úton, 8034 kilométer távolságot tettek meg Amerikáig. A nagy távolság, a szállítás veszélyei, valamint a vámellenőrzések miatt egyedi szállítódobozt készítettünk. Ez a speciális doboz sértetlenül célba juttatta mézeinket a versenyre.”

– mondta Gujka László.

A mézek 3 körös értékelési folyamaton mentek keresztül, mely hónapokig tartott. Tavasszal két előzsűrizésen estek át, ezt követően Asheville-ben, a Honey Fest nyilvános döntőjén ért véget a verseny az eredmények közzétételével.

“A verseny során a mintákat egy fekete textilzsákba helyezték, ezzel biztosítva, hogy a zsűri tagjai a bírálat során kizárólag a kóstolt mézek ízére hagyatkozzanak, kizárva minden egyéb lehetséges külső befolyásoló tényezőt. A 11 tagú szakmai bizottság a kóstolás során egymással sem kommunikálhatott. Az értékelésnél kiemelt figyelmet fordítottak a méz tisztaságára, ízére, állagára és természetesen a minőségére is.”

– említette a szolnoki méhész.

A versenyen 10 kategóriában versenyeztek a mézek a világ minden tájáról, így például például az Amerikai Egyesült Államok, Horvátország, Uruguay , Kolumbia , Hawaii, Brazília, Afrika, India, Törökország, Spanyolország, Svájc és Kanada mézei mérettettek meg.

A több száz méz közül a zsűri kategóriánként kiválasztotta a három legjobbat – így összesen harminc mézet -, köztük a fajtamézeket legkiválóbbjait is.

Ebben a kategóriában spanyol és török versenytársuk mellett a Gujka Méhészet ámorakácméze bekerült a világ három legjobb méze közé.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés