Hírek

Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozott óvatosságot kér az autósoktól

Ónos esővel és havazással tér vissza a tél a következő napokban, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozott óvatosságot kér az autósoktól.

A szervezet az MTI-nek szombaton küldött közleményében azt írta, vasárnaptól jelentős lehűlés érkezik, ezzel párhuzamosan az esőt a dunántúli vármegyékben ónos eső, majd gyakorlatilag az ország teljes területén havazás váltja fel. Hozzátették: vasárnaptól keddig az ország teljes területén várható kisebb-nagyobb havazás, a legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun vármegyében, valamint északon a Bükkben és a Mátrában várható.

Sok helyen a havazás előtt havas eső és ónos eső is várható. Az ónos eső veszélye miatt vasárnapra Fejér, Baranya, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegyében citromsárga, míg Veszprém vármegyében, főleg a Bakony térségében narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Kiemelték: az autósoknak azzal is számolniuk kell, hogy főleg a nyugat-dunántúli területeken erősebb széllökések is lehetnek, amelyek szintén befolyásolhatják a közlekedést kisebb hóátfúvások formájában is. Közölték azt is, hogy az ónos eső és a havazás által érintett vármegyékben továbbra is folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban végzik a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Ahol lehet, ott az előszórásról vagyis preventív síkosságmentesítésről is gondoskodnak, de ez csak ott hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull. Az intenzívebb csapadék ugyanis könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott útszóró sót vagy kalcium-klorid oldatot is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni, ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe. A szakemberek emiatt azt kérik a közlekedőktől, hogy az ónos eső által érintett vármegyékben addig ne induljanak el, amíg a csapadék el nem áll el és a szükséges beavatkozásokat el nem tudták végezni.

A közútkezelő arra kéri a havazás vagy az ónos eső által érintett területeken útnak indulókat, hogy azt megelőzően tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről, és az alapján tervezzék meg utazásukat.

Kitértek arra, hogy a hétvégén a szokásosnál is nagyobb forgalom várható a Nyugat-Európába visszatérő munkások miatt, emiatt főleg az M3-M0-M1-es és az M5-M0-M1-es útvonalon lehetnek majd telítettebbek a sávok, emiatt érdemes fokozott óvatossággal, kellő követési távolságot tartva közlekedni.

 

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés