Keresés
Close this search box.

Hírek

Ma 135 éve született a cseppfolyósított földgáz-szállítás úttörője

Freund Mihály, (Budapest, 1889. máj. 25. – Budapest, 1984. jún. 12.): vegyészmérnök, egyetemi tanár, a cseppfolyósított földgáz-szállítás elméleti lehetőségének kidolgozója. 1911-ben szerzett vegyészmérnöki oklevelet a budapesti műegyetemen, 1911–12-ben Karlsruhéban folytatott ösztöndíjasként tanulmányokat Engler professzornál.

Forrás: pixabay.com

1914-24-ig a Magyar Petróleumipari Rt.-nél dolgozott laboratóriumi vegyészként, később üzemvezető főmérnökként. 1924–46-ig önálló szakértő-tanácsadó mérnök volt a kőolaj- és szénfeldolgozó iparban, emellett a műegyetemen külső munkatársként előadásokat tartott. 1948-ban létrehozta a Magyar Ásványolaj- és Földgáz Kísérleti Intézetet. 1969-ig volt az intézet igazgatója, haláláig részt vállalt annak tevékenységében. Tagja volt az MTA Műszaki Kémiai Bizottságának és Szerves Kémiai Bizottságának, valamint több külföldi tudományos egyesületnek. A Magyar Kémikusok Egyesületének örökös elnöke volt.

1934-ben világviszonylatban is elsőként vetette fel a cseppfolyósított földgáz szállításának lehetőségét. Magyarországon elsőként foglalkozott a motor kenőolajok fékpadi és üzemközbeni vizsgálatával, valamint adalékolásával. Későbbi kutatásainak középpontjában a metán parciális oxidációja, az oxo-szintézis hazai megvalósítása, a benzinpirolízis nyersanyagainak s melléktermékeinek vizsgálata állott.

agrotrend.hu / JelesNapok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés