Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Legyen prioritás az állatjólét!

2024. május 27-i Tanácsi ülésen a szlovén, bolgár, francia, portugál és svéd küldöttek nyújtottak be egy információs dokumentumot. A delegációk tudomásul vették az állatjólléttel kapcsolatban eddig elvégzett munkát, különös tekintettel a szállítási rendeletre irányuló javaslat közzétételére, valamint a macskák és kutyák kíméletére vonatkozó rendeletre, amelyeket jelenleg a Tanács munkacsoportjai vitatnak meg.

A macskákról és kutyákról szóló rendelettel kapcsolatban a szlovén delegáció hangsúlyozta a nyilvánosság felé irányuló figyelemfelhívó kampányok szükségességét annak érdekében, hogy a fogyasztók tájékozottan dönthessenek: felismerjék a nem bejegyzett létesítményeket és az illegális kisállat-kereskedelmi ügyleteket, különös tekintettel az online kereskedelem térhódítására. Megállapították, hogy az Európai Bizottságnak támogatnia kell a tagállamokat ezekben az erőfeszítésekben.

Forrás: pixabay.com

A delegáció felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő felülvizsgált javaslatot a gazdasági állatok tartásáról szóló, valamint a leölésük idejére vonatkozó jóléti előírásokat tartalmazó rendeletek formájában. Ezeket a javaslatokat az ígéretek szerint tavaly év végére kellett volna közzétenni, de még nem láttak napvilágot. A felkérést több tagállam: különösen Luxemburg, Dánia és Hollandia is támogatta az ülés során. Utóbbi hangsúlyozta, hogy az állatok jóléte kulcsfontosságú a fenntartható élelmiszertermelés, a közegészségügy és a fogyasztók bizalma szempontjából.

A szállítással kapcsolatban Luxemburg azonnali munkát sürget a jogalkotási javaslaton, és a nem uniós országokba irányuló kivitel tilalmát szorgalmazza, mondván, hogy az élő állatok szállításával szemben inkább húst kellene szállítani.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés