Hírek

KSH: az ipari termelői árak novemberben 6,6 %-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest

 

Tavaly novemberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az MTI tájékoztatása szerint a belföldi értékesítés árai 1,9, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal csökkentek – írták.

Forrás: MTI

2023 novemberében a 2022. novemberihez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,6, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 46,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

A 2023. január-novemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a belföldi értékesítés árai 28,0 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi nem változtak, így az ipari termelői árak összességében 9,2 százalékkal voltak magasabbak.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés