Hírek
Konferencia a Balaton örök boráról
Január 25-én Csopakon találkoznak az olaszrizling termelők a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Borteraszon. A két helyszínre azért volt szükség, mert olyan sokan jelezték a részvételüket, hogy nem fértek volna el a borászok egy helyen. Az olaszrizling továbbra is nagy népszerűségnek örvend, mert a borászok nagyon szeretnek foglalkozni mindkét parton ezzel a fajtával. A rendezvénytől függetlenül is össze szoktak jönni, hogy egymás olaszrizlingjét kiértékeljék, s ahogy Androsics Ferenc borász, kiállító mondja: az egész Balaton körül szinte mindenhol szép rizlingeket készítenek a borászok.
A Balatonőszöd határában gazdálkodó borász azt mondja: nagyon fontos üzenete van annak, hogy egyetlen helyen be tudják mutatni a fogyasztóknak, hogy mi is az, amit meg tudnak fogalmazni az olaszrizlingről. Hozzátette: „sokféle stílust lehet bemutatni ebből a fajtából, ami általában nagyon izgalmas beszélgetést eredményez ezeken a rendezvényeken, ahol kiderül, hogy milyen egy könnyedebb, vagy egy komolyabb testes, vagy akár hordós olaszrizling. Ezeket végig kóstolni szerintem nagyon jó dolog”.
Az idei évben a fiatalokat is megszólítják, akiknek úgynevezett juniorjegyet készítettek és nagyon várják a szakma tapasztaltjai, hogy mennyi fiatal jelenik meg a rendezvényen,
Az olaszrizling elválasztatatlan a Balatontól, ezért egy szakmai tanácskozás alkalmat adhat arra, hogy több szempont alapján kerüljön szóba. Androsics Ferenc szerint magát a stílust érdemes kielemezni, vagyis mi az, amit a fogyasztók szeretnek a rizlingben. Az is egy szempont, hogy a borászoknak mi a kedvenc stílusa, de az mindenkinél egyedi, viszont a fogyasztóknál azért vannak populárisabb, hagyományosabb és kulinárisabb megközelítések is. .
-A populárisabb szerintem mindenképpen a könnyedebb, nyári, úgymond a fűnyíráshoz, vagy strandoláshoz való fröccsbor, de a testesebb változat is nagyon izgalmasak tud lenni, akár egy késői szüretelésű olaszrizlingből, ami nem tartalmaz maradék cukrot, hanem teljesen száraz, de nagyon izgalmas beltartalmi értékeket tud hozni -emelte ki Androsics Ferenc.
Arra is rákérdeztünk a borásztól, hogy létezik-e kimondottan déli, vagy északi parti olaszrizling, vagyis mennyire tér el a két borvidéken stílusban, egyéb jegyekben ugyanaz a szőlőfajta. A borász azt mondja, hogy az északi parton a nagy izgalmat a változatos talajszerkezet tudja hozni, és az apró kicsi különbségeket ott lehet felfedezni: Füred környékén négy-ötféle talajszerkezet is található, ami az olaszrizlingben meg tud jelenni. A déli partra is nagyon büszkék vagyunk, mert legalább négyféle ásványi anyagot tud feltárni a szőlő, és ott is egy különleges, érdekes ízvilágot lehet kihozni az olaszrizlingből.
-Az olaszrizlinggel új alapokra helyezhetők a kapcsolatok: erre lehet építkezni, jövőt tervezni. Tagja vagyok a Balatoni Körnek és a Rizling Generációnak, amelynek közös márkaterméke a BalatonBor. A következő lépcső pedig elképzeléseink szerint a hegybor kategória, ami egy magasabb megítélésű bor lesz. Évről évre több termelő csatlakozik hozzánk, és készíti el ezeket a borokat. Ez is egy nagyon izgalmas dolog, hogy közös arculattal jelenünk meg és próbálunk a minőséggel is egy irányba húzni és hasonló stílusban elkészíteni ezeket a borokat. Ha bárhol találkozik a fogyasztó a BalatonBorral, akkor szeretnénk, hogy érezze megbízhatóságot és a minőséget akár az északi, vagy déli parton -mondta végül Androsics Ferenc.
agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu