Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Klímaadaptáció és fenntarthatóság a magyar erdőkben

A magyar erdők esetében megfelelő tudással, számos kutatási eredménnyel és gyakorlati gazdálkodási modellel rendelkezünk a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás elősegítése érdekében, amely a szakmai kihívások mellett egyben lehetőséget is jelent az erdő alapú gazdaság szereplői számára – mondta Zambó Péter, csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Klímaváltozás 2024 konferencián.

Forrás: Agrárminisztérium / Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a klímaváltozás hatásai gyorsabbak, mint amit a természetes erdők követni tudnak, ezért szükség van a szakmai alapokon nyugvó beavatkozásokra. A szenzoros és műholdas monitoring rendszerektől a déli származású szaporítóanyagok felkutatásán át az erdőkbe építendő csapadékvisszatartó megoldásokig nagyon sok működő gyakorlati megoldás van a kezünkben, amelyek alkalmazásának kiterjesztése fontos feladatunk az ország legfontosabb zöldvagyonának megőrzése érdekében.

Az erdőket egyrészt sújtja a klímaváltozás, másrészt kulcsszerepük van a hatásainak megfékezésében és egy fenntartható civilizáció megteremtésében – emelte ki Zambó Péter, aki felhívta a figyelmet, hogy szénelnyelő-képessége alapján a helyesen kezelt, egészséges erdőt méltán nevezhetjük bolygónk legfontosabb biológiai klímavédelmi infrastruktúrájának. Hozzátette, az ipari civilizáció által generált probléma egyik legesélyesebb és legköltséghatékonyabb megoldása az erdő. Célkitűzésünk tehát, hogy növeljük az erdőalapú ipar, mint a körforgásos gazdaság működő gyakorlata által kibocsátott fenntartható termékek mennyiségét és társadalmi hasznosulását – fejtette ki az államtitkár.

Az Országos Erdészeti Egyesület konferenciájának előadásai az erdők kezelésével foglalkozó szakemberek számára mutatták be azokat az innovatív módszereket, amelyek a gazdálkodói gyakorlat számára hozzáférhetőek az erdők klímaadaptációjának megsegítésére. Az esemény része az Országos Erdészeti Egyesület és a Soproni Egyetem Közötti együttműködésnek, melynek célja, hogy ösztönözze a legfrissebb kutatási eredmények gyakorlatba történő átültetését, és ezáltal hozzájáruljon a magyar erdők fenntartható kezeléséhez.

Forrás: Agrárminisztérium / Vermes Tibor

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés