Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Kiszáradt patakokat élesztett újjá az árvíz

A nyáron több helyen kiszáradtak a Magas-Bakonyban a patakok. A múlt hétvégi rekordmennyiségű eső hatására azonban újra csobog a Cuha, a Gaja és a Gerence.

veol.hu számol be arról, hogy Bakonybélben szombaton országos 24 órás rekord született a 87,4 milliméteres csapadékkal. Beszédes adat az is Márkus Zoltán polgármester szerint, hogy csütörtöktől hétfőig összesen 360 milliméternyi eső esett településükön.

Forrás: pxhere.com

Azért sem jelentett nagyobb gondot a csapadék, mert nem hirtelen zúdult le, nem okozott villámárvizet, így elvezetése folyamatosan megoldódott. Ráadásul a nyári aszály, szárazság miatt kiszáradt talaj gyorsan beitta a vizet. Így a Gerencében, ami a meleg hónapokban épp csak csordogált, megemelkedett a vízszint, de most sem magas. Minderről szintén Márkus Zoltán beszélt a lapnak és fotókat, videót is küldött Bakonybélből.

Bakonynánai olvasójuk, aki gyakran túrázik, hasonló helyzetjelentést adhatott a Gajáról, ami szinte teljesen kiszáradt a nyáron.

Zircen, a Cuha patak is újra folyik. Patakszerűbb, nem a csak a medrét mutatja. Igaz, a múlt hétvégi esőzésekkor itt is valószínűleg gyorsan itta be a talaj a vizet, mert ha a nyári aszály nem fokozódott volna irgalmatlanná, akkor a leesett csapadék jobban megemelte volna a patakok vízszintjét a most tapasztaltnál. Többen azt jósolják, hogy a mostani csobogás se tart soká, ha nem lesz csapadékutánpótlás.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés