Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Kicsi a bors de erős, ezt is mutatják a kiváló borok amelyeket hazánk legkisebb borvidéke díjazott

A Somló, Magyarország legkisebb, de mindig nagy becsben tartott borvidéke bemutatta legújabb kincseit, a 2024. évi Somlói Borverseny díjazott tételeit. Az érdeklődők a verseny díjátadója után, sétálókóstolón ismerhették meg az aranyérmmel díjazott borokat.

forrás: pixabay

A borvidék, a helyi gazdák döntésének megfelelően, nevet változtatott: Nagy-Somlói helyett ma már Somlói a neve. A borvidéknek természetesen továbbra is fontos része a Ság-hegy és a Kis-Somlyó, a gazdák között mégis teljeskörű volt az egyetértés, így nem is lehetett kérdés a változás jóváhagyása.

 

A név változott, a célok nem. A kis méret kis mennyiséget jelent, így a boldogulást számukra kizárólag a magas minőség és a különlegesség jelentheti – mondta köszöntőjében Tornai Tamás a Somlói Borvidék Hegyközsége, valamint a Balatoni Borrégió elnöke.

 

Mivel a különleges minőség borban kizárólag empirikusan határozható meg, fontos a rendszeres hazai és nemzetközi megmérettetés. A helyi, borvidéki borverseny (amelynek aranyérmes tételei az eredményhirdetés után nyilvános kóstolón is bemutatkoztak) a lehetőségek feltárásában és a közös „somlói” stílus kialakításában is nagy jelentőséggel bír. A legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyek pedig megmutatják a borvidék helyét a világban. 

 

A világ két legnagyobb borversenyén, az International Wine Challenge (IWC) versenyen a Tornai Pincészet két aranyérmet és a kategóriagyőztesnek járó Trophy díjat, míg a Decanter World Wine Awards megmérettetésen a Kreinbacher Birtok két pezsgője és a Kancellár Birtok két bora érdemelt ki aranyérmet. E díjak egyértelműen demonstrálják, hogy a Somlói Borvidéket méltán említik a világ legjobbjai között.

 

A somlói borászok nemzetközi sikereit és elismertségét – a tiszteletet parancsoló díjak mellett – az is jelzi, hogy tavaly 24 országba exportálták boraikat, pezsgőiket és már nem meglepő, hogy Magyarországon e borvidéken volt a legmagasabb a szőlő átvételi átlagára.

 

A somlói borok és a helyi szolgáltatások fejlesztése mellett a Somlói Borvidék gazdái teszik messze a legtöbbet a fenntarthatóságért, a biodiverzitás megőrzéséért és arányaiban messze itt a legmagasabb az ökológiai aktivitás. A termőterület már közel 60%-án folytatnak ökológiai, vagy egyszerűbb nevén bio termelést. Mindemellett, vagy talán éppen ezért, területarányosan itt a legmagasabb a felsőfokú szőlész, borász képesítéssel rendelkezők aránya Magyarországon.

 

Mit gondolnak a termelők gazdaságuk, boraik, pezsgőik jövőjéről? Jól mutatja ezt a borvidék külsőleg is látható fejlődése, az évtizedek óta folyamatosan zajló, jelentős beruházások.

 

Szárnyal a Somlói Borvidék

kép forrása: somloiborvidek.hu

 

A hely különlegességét mutatja az is, hogy nemrég a Nemzeti Múzeum tudós kutatói háromezer éves, jelentős régészeti és művészi értékű tárgyakat tártak fel fel a Somlón. E kincsek jelzik, hogy a hegy egykori urai nem csak különleges adottságait érzékelték, hanem a művészetek iránt is elkötelezettek voltak.

 

A hely szelleme is egyedülálló. Sugározza az igényességet, a tiszteletet a természet és egymás iránt. Benne van a megértés, az elfogadás és az alkalmazkodás. A képesség arra, hogy miénk legyen „a legnagyobb tudás, a derű”!

 

A Somlói Borgálán a hegyközség elnökének köszöntője után Dr. Bussay Dorottya tartott előadást „Bor és egészség” címmel. Kiemelte a borok, különösen a vulkanikus jellegűek összetevőinek kedvező élettani hatását és a kulturált borfogyasztáshoz, a borkóstoláshoz, a bortúrákhoz kapcsolódó közösségi élmény pozitív mentális hatását.

 

A 2024-es Somlói Borverseny eredményhirdetésén a verseny elnöke, Pászti János hegybíró elmondta, hogy a somlói termelők borai ebben az évben különösen jól szerepeltek a helyi és a nemzetközi versenyeken egyaránt. A Somlói Borversenyen tíz borászat 17 tétele nyert aranyérmet. Egy borászat, a Tornai Pincészet, négy aranyérmet, közte a legjobbnak járó nagyarany díjat, négy borászat (5 Ház Birtok, Fehérvári Birtok, Kancellár Birtok, Kreinbacher Birtok) két-két aranyérmet, további öt termelő (Bogdán Birtok, Heffler Tibor pincéje, Mundi Gábor pincéje, Somogyi Gyula pincéje, Clements Pincészet) egy-egy aranyérmet nyert.

 

A programok péntek délelőtt a Tornai Pincészetnél egy szőlőművelő robot bemutatásával kezdődtek, a délutáni ünnepségen pedig kihirdették a borverseny eredményét, átadták a díjakat, amelyeket az együttműködés kifejezéseként a térség települései, a borrendek és vállalkozások ajánlottak fel.

 

Szombaton a Somlón 22 borászat várta a látogatókat érdekes programokkal, közös ingyenes koccintással. A Somló szerelmesei a hajnalig nyitva tartó pincészetekben ünnepelték Szent Iván-éjszakáját és a nyári napfordulót.

A Somlói Borvidék Borverseny 2024. aranyérmes borai és termelői:

 

Szárnyal a Somlói Borvidék

 

Agrotrend.hu/ Vinoport 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés