Hírek
Kevés gyümölcsből is jutott feldolgozásra
A fagykár miatti termésveszteség ellenére sikerült a hazai meghatározó gyümölcsökből – némi importtal kiegészítve – annyi alapanyagot beszerezni, hogy abból kiváló minőségben készüljön ivólé, lekvár, vagy pálinka. Ez utóbbinak ilyenkor növekszik meg igazán a forgalma, hiszen a hideg idő beköszöntével és az év vége közeledtével sokkal nagyobb a kereslet erre a nemzeti italra. A pálinkát nem sikerült kiszorítania a színes italoknak és az új italtrendeknek és még az árra sem lehet panasz, mert a termelők és a bérfőzdék a tavalyi árakhoz képest csak minimális mértékben emelték az előállítás költségeit.
Lassan már hozzá kell szoknunk a tavaszi fagyokhoz, amelyek főbb gyümölcseinket kivégzik és nem hoznak termést. A gazdálkodók minden módszert megragadnak és már van tapasztalatuk abban, hogy mire számíthatnak az ilyen kemény mínuszok alkalmával. Kisebb és nagyobb termelőt kérdeztünk az idei gyümölcspiaci helyzetről és az árakról, minőségről.

Forrás: pixabay.com
A Talentis Agro Holding Gödöllői Tangazdaságában található pálinkafőző komplexumban három darab ezer literes üstben készül a pálinka, amelynek hátterét az ezer tonnányi hűthető-fűthető cefretároló biztosítja, és ennek az alapját a gyümölcs ültetvény biztosítja – ezek között vannak régebbi és új, intenzív, csepegtető öntözéssel ellátott ültetvények is.
Zimmermann Istvánigazgatósági tag a fő gyümölcsök között említette a cseresznyét, a meggyet, a szilvát és a kajszit. Több értékesítési csatornájuk létezik: a gyümölcsöt árulják frissen, valamint felvásárolja a konzerv- és hűtőipar és pálinka is készül belőle. -Mindig olyan mennyiséget célzunk meg, ami kifizetődő és ennek rendszerint piacot is találunk. Idén tavasszal jelentős fagykár érte az ültetvényeket, de nálunk csak a kajszi szenvedett kárt, a cseresznye, meggy és a szilva átvészelte a nehéz napokat, így a kellő alapanyag megvolt a főzéshez. Az idei pálinka készletünk tavaszra kiürül és minden mennyiséget el tudunk adni. Pálinkáink jó minőségűek, minden meghatározó versenyre benevezzük őket és rendszerint arany, ezüstérmeket kapnak a bírálóktól -mondta a szakember.
Nem csak ezt a négy fajtát főzik, hanem kis mennyiségben vásárolnak Irsai Olivért, Sárga Muskotályt, Vilmos körtét, tehát szélesítik a választékot, hogy ne csak azokból az alapanyagokból készüljön pálinka, amelyeket képesek megtermelni, hanem kisebb mennyiségekből legyen extra minőségű italuk is. A Gödöllői Tangazdaságban az eladásra nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek van számokban mérhető eredménye, hiszen évente 10-15 ezer liter pálinkát értékesítenek.
-Idén a meggy tekintetében magas volt az értékesítési ár, ami a pálinkafőzőknek nem volt akkora öröm, de mivel megfelelő háttérrel, többek között cefretárolókkal rendelkezünk, amellyel kifizetődőbbé tudjuk tenni a pálinkafőzést és a gyümölcstermesztést is
-nyilatkozta Zimmermann István.
A Pomáz határában található Breier Farm és Élménybirtok sem panaszkodhatott a sok rossz hír ellenére, hiszen volt elegendő alapanyaguk. Ifj. Breier László, a családi gazdaság ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy kevesebb volt a gyümölcs a fagykárok miatt, ami az árakat is befolyásolta. Hozzátette: „a kajszinál 50-60 százalékkal, az almánál, szilvánál 20-40 százalékkal is emelkedtek az árak, viszont az idén nem fagyott el a gönci kajszi, amit három évvel ezelőtt szüreteltünk utoljára. Az almák közül a legnépszerűbb a Jonathán és a Golden, ami kiváló pálinka alapanyag, csakúgy, mint a szilva”.
A Breier Farm Élménybirtokon nagyon népszerű a Szedd magad akció, amikor elsősorban friss fogyasztásra vásárolják meg a gyümölcsöket a vásárlók és ebben a szedési időszakban próbáltak elkülöníteni annyi mennyiséget, hogy lekvárnak és cefrének is maradjon belőle. Bőven volt termés almából, amelyből a feldolgozóiparnak is tudtak biztosítani. A bérgyártás és a főzési díj összességében 20-25 százalékkal változott.
agrotrend.hu / Növényvédőszer
