Hírek
Kétnapos eseménnyel tér vissza a „Magyarország étele” program 2025-ben
2025-ben immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a „Magyarország étele” program, amely idén a IV. Magyar Gasztronómia Napja részeként kétnapos formában várja az érdeklődőket.
Az esemény célja, hogy a magyar gasztronómia hagyományainak ápolása mellett új, kreatív megoldásokat is bemutasson, valamint erősítse hazánk nemzetközi gasztronómiai hírnevét. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által szervezett program keretében kiemelt versenyek és számos interaktív esemény várja a látogatókat.
Szamos Tányérdesszert Verseny 2025.
Második alkalommal kerül meghirdetésre a „Magyarország étele” program keretében a „Szamos Mátyás – Tányérdesszert verseny”, melyre várják a világ minden tájáról a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését. A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban lehet nevezni.
A verseny rendezői maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdeszszert(ek) nevezését várják.
Nevezési határidő: 2025. február 2.
Magyarország Itala 2025: Koktélverseny, Flair mixerverseny és pálinkaverseny
A Magyarország Itala 2025 keretében három különböző versenyt is rendeznek.
- Koktélverseny: célja, hogy új receptúrákkal és látványos technikákkal gazdagítsa a hazai koktélfogyasztást. A verseny bemutatja Magyarország kiemelkedő alapanyagait és gasztronómiai értékeit, hozzájárulva az ország gasztronómiai és turisztikai vonzerejének erősítéséhez. A versenyzők három feladatot teljesítenek: alkoholmentes és alkoholos koktél készítése, valamint meglepetés dobozból történő koktél készítése.
- Flair mixerverseny: célja, hogy új receptúrákkal gazdagítsa- és ezzel a látványos koktélkeverési technikákkal népszerűsítse a hazai koktélfogyasztást. Valamint azokban bemutassa Magyarország kiemelkedő alapanyagait és gasztronómiai értékeit, azok sokszínűségét. A versenyzők így kreatív módon, a megalkotott koktélokon keresztül játszadozhatnak a magyar alapanyagokkal/ízekkel és a nemzetközi trendeket is honosíthatják, ezzel is hozzájárulva Magyarország gasztronómiai és turisztikai vonzerejének erősítéséhez.
- Pálinkaverseny: célja, hogy kiemelje és népszerűsítse a magyar pálinka hagyományait és kiváló minőségét, valamint támogassa és elismerje a hazai pálinkafőző mesterek munkáját. A verseny lehetőséget biztosít a kereskedelmi főzdéknek, hogy bemutassák legjobb termékeiket, versenyezzenek a legmagasabb elismerésekért és visszajelzéseket kapjanak szakértőktől.
A nevezési határidő 2025. február 15., a döntők időpontja pedig 2025. április 26–27. lesz Szolnokon.
“A puszta kincsei – Hagyományok nyomában” rajzpályázat
Az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Magyarország étele 2025. szakácsverseny keretében rajzpályázatot hirdet “A puszta kincsei – Hagyományok nyomában” címmel.
Korcsoportok:
I. Általános iskola 1-4. évfolyam
II. Általános iskola 5-8. évfolyam
III. Középiskola, gimnázium, technikum
Feladat, hogy a diákok népi motívumokat (hímzés, faragás, díszítő motívumok) felhasználva kreatívan ábrázolják a magyar puszta szépségét, gazdag élővilágát és hagyományait. Legyen szó a lovasok életéről, a pásztorok munkájáról, a népi díszítőművészetekről, régi foglalkozásokról (kovácsmesterség, fazekasság, nemezelés) vagy a puszta természeti csodáiról, növény-és állatvilágáról. Beküldési határidő: 2025. március 21.
A IV. Magyar Gasztronómia Napja nemcsak a szakmabelieknek, hanem a nagyközönségnek is szól. A program célja, hogy új ízekkel és ötletekkel gazdagítsa a magyar konyhát, valamint erősítse hazánk gasztronómiai és turisztikai vonzerejét.
A teljes versenykiírások és nevezési információk elérhetők a rendezvény hivatalos weboldalán.
agrotrend.hu / Agrárminisztérium