Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Két naposra nő Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye

Nyolcadszor került meghirdetésre -és idén újra bővült- a Magyarország étele program.

Újra foglalkoztatják a gasztrovilágot a régi receptek, ugyanis azok nem csupán ételek, hanem a történelmünk darabjai. Mindegyik magában rejt egy-egy történetet, vagy épp kortörténetet. De nem szabad belekényelmesednünk saját szerepünkbe, hanem új receptúrákat is kell adni a magyar gasztronómiának, hogy az friss maradjon. Épp ezért a vendéglátóipar szereplői talán nem is állnak olyan távol egymástól, mint hinnénk. – hangzott el a most megtartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban, amelynek tárgya a 8. Magyarország étele szakácsverseny volt, célja pedig az, hogy a világ minden tájáról hívja a jelentkezőket, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából.

Forrás: oldalasmagazin.hu

Az esemény Molnár Karolina, a Belügyminisztérium Stratégiai ügyekért felelős helyettes-államtitkárának beszédével kezdődött, aki emlékeztetett arra, hogy néhány éve még nem is gondolták, mekkora szabású rendezvénnyé válik a Magyarország étele szakácsverseny. Kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről.

A helyettes-államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. Ráadásul szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket.

A globalizáció világában az étkezést egyre több olyan mítosz befolyásolja, amelyek szembemennek a hagyományainkkal, különösen fontos, hogy ennek ellen tudjunk állni – fogalmazott Molnár Karolina.

Mint mondta, a megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is.

Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős helyettes-államtitkára szerint a nyolcadik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jóhírét viszi a magyar élelmiszereknek. Az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.

A versenyen új, innovatív termékeket lehet látni és a megmérettetés is bizonyítja azt, hogy kiváló minőségű és biztonságú élelmiszerek előállítására vagyunk képesek és ezekből csodálatos gasztronómiai remekek tudnak születni – fogalmazott Felkai Beáta Olga.

Fontosnak nevezte, hogy a Magyarország élelmiszeriparában jelen lévő több mint négyezer – különböző méretű – szereplő versenyképes legyen és olyan alapanyagokat, illetve késztermékeket tudjon előállítani, melyeket a gasztronómiában is hasznosítanak.

A helyettes-államtitkár megjegyezte: bízik benne, hogy idén a legtisztább élelmiszerek, a kötelezően használandó alapanyagok, kiemelten a Hungarikumnak is számító nemes hazai pálinkák és az Univer Erős Pista is jelentős szerepet kapnak majd a megmérettetésen, melyekre mindig ráfér a népszerűsítés. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.

Csókay Ákos a Budapesti kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt években az Étrend Egyesülettel számos programon keresztül együttműködtek már, melyek mind-mind sikeresen zárultak. Ezért is döntöttek a folytatás mellett, hiszen a kamara álláspontja egybeesik a szakma álláspontjával, azaz szükségesek a hazai versenyek, melyek motiválják a szakembereket, de szükségesek a diák- és pályaorientációs versenyek is, melyek a turizmus- vendéglátás utánpótlását segíthetik elő. A most meghirdetett versenyek ehhez az elvhez igazodnak, így örömmel támogatják azokat.

Hicsó György a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja felhívta a figyelmet arra -már csak a munkaerőhiány okán is- a turizmus-vendéglátás és idegenforgalmi szakokra hatalmas figyelem kell kerüljön, ezért is döntöttek a Szakma Ifjú mestere verseny társszervezői pozíciója mellett. Azt is látni, hogy a szakmák népszerűsítésére nagy szükség van, melyet az iskolások meggyőzésével kell kezdeni, hogy minél többen válasszák ezt a szép szakmát. Ehhez kínál most kiváló lehetőséget a két szervezet közötti együttműködésben megvalósuló Szakma Ifjú mestere diákverseny, melyre mind egyéniben, mind pedig csapatban lehet nevezni.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Szolnoki Szakképzési Centrummal, a Debreceni Egyetemmel és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságával közös szervezésben meghirdetett verseny döntőjét április 26-27-én Szolnokon tartják a IV. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Az idei megmérettetés tematikája: „Kunok”, így azt a „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.” mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába. Az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én.

Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely „Redemptio” névre hallgat és kun motívumok díszítik.

Forrás: oldalasmagazin.hu

Elmondta azt is, hogy a Magyarország étele ma már egy átfogó, komplex program, mely a gasztronómia minden szereplőjét meg tudja szólítani. Ezért is hirdetik meg újra a diákoknak szóló versenyüket, melynek a Szakma Ifjú Mestere címet adták, és mind egyéniben, mind csapatban van lehetőség nevezéseket leadni. Illetve az idei évben új elemként kerül meghirdetésre a Kislépték Egyesülettel közös szervezésben az „Agroturizmus étele 2025” verseny, mely a kistermelői termékeket kívánja népszerűsíteni, azok felhasználását kívánja ösztönözni.

Az ételkészítés alkotás, melynek végeredményének csak rövid impulzus-szerű utóélete van. Meggyőződésünk, hogy ezekkel a témákkal inspirációt adhatunk mindazoknak, akik a gasztronómia iránt éreznek kötődést és versenyeken is kipróbálnák magukat.

Asztalos István ezután részletezte a Magyarország étele melegkonyhai szakácsverseny feltételeit:

  • a világ bármely részén élő magyarok egyénileg vagy két főből álló csapatként jelentkezhetnek.
  • Olyan 4 elemből álló főfogást keresnek, amely éttermekben, vendéglőkben elkészíthető.
  • Kötelezően használandó a Juh-, vagy bárányhús, a Naszálytej Zrt. Magic Milk laktózmentes vaj, valamint a Szatmári Malom lisztjei/termékei. További megkötés, hogy ízesítőként kötelezően használni kell az Univer Zrt. Erős Pista termékét, valamint oltalom alatt álló eredetmegjelölést-, földrajzi jelzést tartalmazó és/vagy uniós oltalom alatt álló bármely pálinká
  • 14 tagú, az ország legjobb séfjeiből választott zsűri bírálja majd el a csapatok produktumait.
  • A döntőt 2025. április 26-27-én rendezik meg.

Kukovics Sándor a Juh Terméktanács ügyvezetője elmondta, hogy a juhok legeltetése szükséges ahhoz, hogy gondozzuk a legelőket és mezőket. Mivel nagyon alacsony az erőforrás-igényük (vásárolt takarmány stb.) számos szolgáltatást nyújtanak az ökoszisztémának.

A szakértők szerint egyrészt a húsfogyasztás csökkentése, másrészt a magasabb minőségű hús fogyasztása ajánlott. Ennek az ajánlásnak is megfelel a legeltetett állatok húsa, mivel a legeltetés által előállított hús némileg eltér a zárt tartásúaktól. Az élelmiszer „természetesebb” és maradványmentes, így egészségesebb, emellett állatjóléti szempontból is kedvezőbb.

Az ügyvezető elmondta, hogy örül annak, hogy a juhhús bekerült a verseny kötelezően használandó alapanyagai közé, hisz ezzel annak népszerűsítéséről is gondoskodnak egyben.

Kujáni Katalin a Kislépték Egyesület elnöke az „Agroturizmus étele 2025.” versennyel kapcsolatban elmondta, hogy a versenykiírás először jelenik meg a Kislépték és az Étrend Egyesület együttműködésének eredményeként. A falusi vendégasztal szolgáltatóknak, kistermelőknek, vidéki gasztronómiai szolgáltatóknak kiírt verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdag, magyar táji adottságokra és a kistermelői eredetű termékekre. Hazánkban még nagyon kevés termelő él az agroturisztikai étkeztetés lehetőségével, ezért a szervezők ezzel a versenykiírással is szeretnének hozzájárulni a termelői vendéglátás sokszínűségéhez. Az új receptek és a jó példák segíthetik a kistermelőket, hogy kedvet kapjanak a kisléptékű étkeztetési szolgáltatások bevezetésére, amelyet saját kertjükbe termelt alapanyagokból és más termelőktől vásárolt termékekből tehetnek meg.

Az egyéni versenyben részt vehet minden olyan nyilvántartásba vett mezőgazdasági tevékenységet végző őstermelő, őstermelők családi gazdasága (ÖCSG), egyéni vállalkozó, családi vállalkozás, aki minimum 70%-ban saját, vagy közvetlen beszerzésű kistermelői terméket használ fel a fő mennyiségi vagy jelleget adó összetevők esetében.

A verseny során a feladat olyan háromfogásos menü és hozzá egy tetszőleges ital prezentálása, amelyben a saját termelésű vagy a kistermelői portékák felhasználására, bemutatására kerül a hangsúly. A kistermelők megmérettetése a professzionális séfektől elkülönítve zajlik, azonban a zsűrit az elismert mesterszakácsok és vidékfejlesztési szakemberek alkotják.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az idei versenyhez bármely étterem csatlakozhat, amely képes tökéletes összhangot teremteni egy általa kreált étel és a pálinkával történő ízesítés között.  A receptúra megalkotása során minden séf szabadjára engedheti a fantáziáját, hiszen csak egy szempontnak kell megfelelnie: alapanyagként vagy fűszerként használjon olyan pálinkát, amelyet a megálmodott fogást tökéletesen kiegészíti.

A pálinka innovatív felhasználásának teret adó szakácsverseny ételakoltásait nagy érdeklődéssel várja a Pálinka Nemzeti Tanács. Ezúton is szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy vegyenek részt ezen a nagy presztizzsel bíró szakácsversenyen. Mutassák meg a pálinka nem hagyományos arcát és alkossanak az ízlelőbimbóknak tetsző, különleges kulináris élvezetet nyújtó konyhaművészeti gyöngyszemeket.

A nevezési időszak elindult, a nevezéseket december 15-éig lehet leadni. A teljes versenykiírás a rendezvény weboldalán elérhető:

www.magyarorszagetele.hu címen, vagy versenyenként közvetlenül a következő linkeken:

„Magyarország étele 2025.” melegkonyhai szakácsverseny:

https://magyarorszagetele.hu/magyarorszag-etele-2025-versenykiiras/

„Szakma Ifjú Mestere 2025.” diák egyéni- és csapatverseny:

https://magyarorszagetele.hu/szakma-ifju-mestere-2025/

„Agroturizmus étele 2025.” verseny:
https://magyarorszagetele.hu/agroturizmus-etele-2025-versenykiiras/

Háttéranyag:

A verseny fővédnökei:  

  • Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence – Belügyminisztérim (EMMI) Parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes
  • Potápi Árpád János ✞ -Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • Nobilis Márton – Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

Magyarország étele 2025.  döntő zsűritagjai a következők:

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Bálint Ferenc – Mesterszakács, a Hunguest Hotel Szeged konyhafőnöke
  • Borda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a Le Primore Hotel konyhafőnöke
  • Mile József – Világbajnok mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnöke
  • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
  • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
  • Rédai Attila – Olimpiai és világbajnok Mesterszakács, a kisvárdai Madison étterem konyhafőnöke

Magyarország étele 2025.  elődöntő zsűritagjai a következők:

  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. a Park Plaza Budapest konyhafőnöke
  • Juhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakács
  • Kovács Sándor – Executive Chef, Bukovszki Birtok, Kecskemét
  • Körössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnöke
  • Magyar Szabolcs Többszörös Olimpiai és Világbajnok mesterszakács
  • Szabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étterem
  • Pálszabó Mihály – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranykoszorús mesterszakács. Escoffier lovagrend magyarországi nagykövete. A Chaine des Rotisseurs 1990-ben felavatott tagja

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Magic Milk termékcsalád
  • Szatmári Malom
  • Bonduelle Food service
  • McCain Foodsevice solutions
  • Univer Zrt.
  • Pilze Nagy Kft
  • Fagor Magyarország
  • Helyben vagyunk program
  • Vasvár Népfőiskola
  • Agrotrend csoport
  • Pálinka Nemzeti Tanács
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Vendéglátósmunkák
  • Nika Cafe
  • Csom2001 Kft.
  • DamSteelPro Kecskemét
  • La Verde gyümölcslevek
  • Corall Hungary Kft
  • Okos Haccp

A Magyarország étele projekthez együttműködő partnerként csatlakozott:

  • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
  • Agrárminisztérium (AM)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Debreceni Egyetem
  • Szolnoki szakképzési centrum
  • Kislépték Egyesület
  • Juh- és Kecske terméktanács
  • Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú egyesület
  • Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat
  • Szabadszállás Város Önkormányzata
  • Bács-Kiskun Vármegye
  • Miskolc és Térségi Turisztikai Közhasznú egyesület
  • Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)

A tányér neve: „Redemptio”

A „Magyarország étele 2025” szakácsverseny hivatalos, 32 cm-es tányérja az egyedi mintával ellátott „Redemptio” (magyaros átírásban redempció) névre hallgató termék lett.

Ezen a minta emléket állít a jászkun redemptio, vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat.

Az identitásukat megőrizve, ahhoz ragaszkodva a jászkun Hármaskerületben (Kunság, Kiskunság és Nagykunság) mozgalom alakult, végül több éves gyűjtésből és kölcsönökből sikerült összeszedni a közben 575 900 forintra nőtt összeget, amely egyes források szerint az akkori Magyarország költségvetésével összemérhető nagyságú volt.

Végül 1745. május 6-án Mária Terézia aláírta a redemptióról szóló diplomát, amely visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait, azaz a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet.

A verseny döntőjébe jutott csapatoknak az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. által készített tányért kell majd köteleztően használni.

Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. elődjét az Alföldi Porcelángyár állami vállalat gyáregységeként 1967-ben alapították és 1969. áprilisában helyezték üzembe.

Az Alföld Porcelán Edénygyár Rt. Magyarország legnagyobb volumenű porcelánedény gyára. A termékek tervezése neves iparművészek bevonásával történik.

Fő tevékenységi körükbe az asztali porcelán edényáru gyártása, a rozsdamentes konyha eszközök, kiegészítők, tálalóeszközök, valamint üveg- és kristályáru gyártása és forgalmazása tartozik.

Termékeiket az úgynevezett német keményporcelánból állítják elő, gyártmánystruktúrájuk a felhasználói funkciók és alaki megjelenés alapján hotelporcelánra és háztartási porcelánra tagozódik.

Partnereiket igyekeznek ellátni az új technológiák felhasználásának segítségével a konyhai előkészítéstől, a különböző konyhai tevékenységeken keresztül a terítésig minden lehetséges termékkel.

A Társaság saját forma- és dekorfejlesztő részleggel rendelkezik, termékeiket saját matricahúzó üzemükben készülő matricákkal látják el, valamint kézi és gépi festést is alkalmaznak.

https://magyarorszagetele.hu/a-2025-os-tanyer/

 

 

agrotrend.hu / Oldalas magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés