Hírek

Kémiai növényvédelem: rettegnek a gazdák a szerkivonástól

Egyenlőre megnyugodhatnak a gazdák, a növényvédő szerek korlátozása megbukott az EP-ben.

Az Európai Bizottság elnöke 2024.02.06-án bejelentette, hogy visszavonják a növényvédő szerek csökkentéséről szóló javaslatukat. Ursula von der Leyen erről az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt erről.

Rettegnek a gazdák a szerkivonástól
Az Európai Bizottság fenntartható növényvédelemre vonatkozó irányelvének módosítási javaslata a környezet és az egészség hatékonyabb védelme érdekében 2030-ig a növényvédőszerek használatának és kockázatának 50%-os csökkentését kívánta elérni.

Magyarország esetében ez azt jelentené, hogy a kémiai növényvédőszerek használatát 48 százalékkal, míg a veszélyesebb növényvédőszerekét 60 százalékkal kellene mérsékelni 2030-ig. „Az unió javaslata igazságtalan, Magyarországon ugyanis évek óta az uniós átlag alatti a növényvédőszer-használat 1 hektárra vetítve: 2020-ban például az uniós átlag hatóanyagban kifejezve 2,1 kilogramm volt hektáronként, míg belföldön ez a szám 1,7 kilogrammot tett ki” – ismertette Farkas Sándor. (Forrás: www.magyarhirlap.hu)

 

Szerkivonás problémája a gazdák szemszögéből

 

Sajnos rengeteg hatásos növényvédőszert vontak ki az elmúlt évtizedekben és sokszor nincsen helyettük alternatíva. Ez óriási problémát ró a gazdálkodókra.

A növényvédelem rendkívül felelősségteljes szakma, ugyanis a növények számtalan támadásnak vannak kitéve, különféle baktériumoknak, gombáknak, vírusoknak, rovaroknak, ezzel komoly károkat okozva a növényben, majd elfogyasztva az emberi szervezetben is.

Kizárólag megfelelő növényvédelemmel tudjuk garantálni a biztonságos élelmiszer előállítást, hogy aztán egészséges élelmiszereket fogyasszunk. Az élelmiszerbiztonságot “a szántóföldtől az asztalig” garantálni kell!

 

A növénytermesztők felelős szakemberek, akik a mindenkori előírásoknak megfelelően alkalmazzák a növényvédő szereket a növények egészsége érdekében. A növényvédő szerek beszerzése nem kis költséget ró a gazdaságokra, kijuttatásuk nem olcsó, így a termelőknek sem érdeke, hogy azokat a szükségesnél nagyobb mennyiségben használják, ezáltal meggondolatlanul terheljék a környezetet- nyilatkozta a novenyvedoszer.hu oldalnak Mondok József agrármérnök, gyakorló gazda.

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés