Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Jogszabályváltozások az építési támogatásokban

A Nemzeti Irányító Hatóság tájékoztatja a Kedvezményezetteket, hogy a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény 2024. október 1. napjával hatályon kívül helyezte az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt valamint az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Régi Eljárási Kódex).

Forrás: pixabay.com

2024. október 1-jétől az építésügyi hatósági eljárás részletszabályait az építésügyi hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről szóló 281/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Új Eljárási Kódex) határozza meg, amelynek rendelkezéseit a 2024. október 1. után indult eljárásokban kell alkalmazni.

A KAP Stratégiait Terv keretében meghirdetett beruházási támogatásokat nyújtó pályázati felhívások előírják, hogy építési tevékenység esetén a támogatási kérelemhez csatolni szükséges a tervező nyilatkozatát arról, hogy mely tevékenység minősül építési engedély vagy bejelentés köteles tevékenységnek, és melyek az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek.

A megváltozott eljárási szabályokra tekintettel a Nemzeti Irányító Hatóság módosította az alábbi pályázati felhívások mellékleteként megjelent építési tevékenységről szóló formanyomtatványt:

  • KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-2-24 Állattartó telepek megújításának támogatása (2. mellékelt)
  • KAP-RD01a-RD01c-RD01d-RD01e-1-24 Állattartó telepek fejlesztésének támogatása (2. melléklet)
  • KAP-RD01a-RD12-1-24 Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása (15. melléklet)
  • KAP-RD01a-RD01c-1-24 Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post- harvest fejlesztések támogatása (2. melléklet)
  • KAP-RD04a-RD04b-2-24 Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása (2. melléklet)
  • KAP-RD04a-RD04b-1-24 Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása (2. melléklet)
  • KAP-RD09b-1-24 Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása (2. melléklet)
  • KAP-RD50-1-24 Társadalmi vállalkozások fejlesztésének támogatása (2. melléklet)

Az új formanyomtatványon a tervező az egyes építési tevékenységeket annak megfelelően köteles besorolni, hogy az építésügyi hatósági eljárást a Régi Eljárási Kódex, vagy az
Új Eljárási Kódex szabályai alapján indította meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy valamennyi érintett felhívás esetén az építési tevékenységekről szóló nyilatkozat a támogatási kérelem elkészítésekor kötelezően csatolandó nem pótolható mellékletnek minősül.

A 2024. október 1. napja után beérkezett támogatási kérelmeknél a Kedvezményezettek hiánypótlási eljárás keretében felszólításra kerülnek annak érdekében, hogy vizsgálják felül, hogy a benyújtott tervezői nyilatkozat helyesen került-e kitöltésre megfelelve a benyújtáskor hatályos Eljárási Kódexnek. Amennyiben a nyilatkozat cseréje szükséges, azt a hiánypótlási eljárásban szükséges megtenni.

A Nemzeti Irányító Hatóság külön felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti jogszabályváltozásra tekintettel kizárólag a már benyújtott nyilatkozat cseréje lehetséges. Amennyiben a nyilatkozat benyújtása a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg elmaradt, annak hiánypótlásban történő benyújtására nincs lehetőség.

agrotrend.hu / kap.gov.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés