Hírek

Januárra elfogyhat a magyar krumpli

Jövő év elejére elfogyhat a hazai étkezési burgonya és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd. A kedvezőtlen időjárás mellett évek óta csökken a hazai termőterület, viszont a termékekkel szemben támasztott szigorú előírások változatlanok.

Október elején találkozhattunk az idén utoljára a Kaposvári Nagypiacon a kadarkúti burgonyatermelővel. – Nem volt kiemelkedő az idei termésünk, és szeptember végére már az összes burgonyát eladtuk – mondta el Horeczki László. Régebben nagyobb területen foglalkoztak a növénnyel Kadarkút mellett. Nehezményezte, hogy nagyon magasak a termelési költségek, ráadásul a hatékony permetszereket folyamatosan kivonják a forgalomból. – Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek – jegyezte meg Horeczki László.

Forrás: pxhere.com

– Az idei évben a sok belvíz elvitte a termés 30 százalékát, és nagyon topon kellett lenni a növényvédelemben, hogy meg tudjuk védeni a burgonyatermést – mondta el Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője. Sok termelő elgondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.
– Hektáronként három millió forintba kerül a prémium-vetőgumó, továbbá 1,3-1,5 millió forint a termelési költség, és a tárolást, öntözési költséget nem is számoltam – emelte ki Varga György. Komoly anyagi ráfordítás mellett hatalmas a kockázat, hogy mennyiért és mekkora mennyiségű burgonyát tudnak értékesíteni a termelők.

– A burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás – mondta el Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense. Hozzátette: a termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek, így ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Kell a külföldi

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az idén a betakarítási adatok ismeretében a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de import­árura szorul az ország jövő év elején. – Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés