Hírek

Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák

Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul a fogyasztása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban ma már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel a gazdálkodók.

A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagkét. A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.

Forrás: pixabay.com

A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mákot ezért nem csak ételek alapanyagaként, hanem akár étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége, ahová például a pipacs is tartozik, mérsékelt és hideg égövi növény. A mák gasztronómiai felhasználása és egészségvédő hatása mellet a magas alkaloid tartamú mákfajták számos gyógyszer alapanyagai is egyben. A gyógyszeripar elsősorban a máktok szárított tejnedvét használja fel, amely gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban, tebainban és papaverinben. A máktokból kinyert tejnedvből előállított alkaloidok elsősorban fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak. Ennek megfelelően számos gyógyszeripari készítmény tartalmazza hatóanyagként a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés