Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Innovatív technológiával előznék meg a vadgázolásokat

80 százalék pontossággal működik a rendszer. Egyre nagyobb teret hódít az élet minden területén a mesterséges intelligencia, brazil kutatók azon dolgoznak, hogy a vadvilág védelmére használják – adta hírül az Earth.

Forrás: pixino.com

Brazíliában nagy számú állat pusztul el az utak mentén, évente 475 millió, azaz napi 1,3 millió példány leli halálát ilyen módon. Az ütközések nem csak számukra, hanem a közlekedők számára is veszélyt jelentenek. Egy valós idejű riasztási rendszer nagyban csökkentheti ezt.

A kutatók stratégiai szempontok alapján elhelyezett kamerákkal és az azok képét valós időben, folyamatosan elemző szoftverekkel végeznék az állatok felismerését, ami rögtön üzenetet küldhet a sofőr telefonjára vagy akár a műszerfalon lévő képernyőre is.

A fejlesztéshez több mint 1800 nyilvánosan elérhető képet használtak fel a közúti gázolások által leginkább fenyegetett fajokról.

A szoftver jelenleg 80 százalékos pontossággal működik, így természetesen nem helyettesíti a vezető figyelmét, de kiegészítheti azt. Az éjjeli felismerés egyelőre még gondot okoz a rendszernek.

A jövőben szeretnék kiterjeszteni a kamerák hálózatát, esetleg bevonni már telepített út menti kamerákat is. Az éles helyzetben történő teszteléshez a szakemberek a városok és útdíjszedő cégek együttműködésére számítanak. A figyelmeztető jelzések a már használatban lévő autós alkalmazásokba integrálva érkezhetnének a sofőrökhöz.

agrotrend.hu / SokszínűVidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés