Hírek

Így zajlott le a BioFach nemzetközi bio élelmiszer és bio termék szakkiállítás

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben Európa legjelentősebb ökológiai élelmiszer kiállítása és vására, a BioFach, amelyet idén 35. alkalommal rendeztek meg Németországban. A világviszonylatban is figyelemre méltó eseményen tanúsított ökológiai gazdálkodásból vagy ökológiai állattenyésztésből származó termékek mutatkozhattak be – írták a NAK honlapján.

A kiállítás rendkívül színes és izgalmas volt, volumenét pedig jól jelzi a 128 országból érkezett hozzávetőlegesen 35 ezer szakmai látogató, továbbá a 94 ország 2 550 kiállítója. A rendezvény ideje alatt több, mint 100 konferenciát is tartottak, amelyeken az érdeklődők szabadon vehettek részt.

A kiállítás nem csak az élelmiszerekre fókuszált, a bio kozmetikumoknak is lehetősége volt a megjelenésre.

Fotó: www.biofach.de

A rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében és támogatásával 12 magyar vállalkozás is bemutathatta termékeit. A résztvevő vállalkozások ökológiai minősítésű zöldségeket, gyümölcsöket, ivóleveket, szárított fűszereket, gluténmentes termékeket, hidegen sajtolt olajokat, ökológiai takarmánykeverékeket és állatgyógyászati készítményeket kínáltak az érdeklődőknek, potenciális beszerzőknek.

A kiállításon a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület szervezésében, Szólláth Tibor Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnök vezetésével 18 fős magyar gazdálkodókból, oktatókból és diákokból álló magyar delegáció is részt vett. A gazdálkodók személyesen és első kézből értesülhettek az élelmiszer újdonságokról, továbbá lehetőségük volt a közös gondolkodás, munka elindítására, illetve a piacra jutási lehetőségek átbeszélésére.

A BioFach keretében zajló előadásokon mutatták be az ökológiai gazdálkodás és élelmiszeripar legfrissebb adatait, globális trendjeit, valamint az ökológiai termékek piaci helyzetét, kereskedelmi adatait, innovációkat az élelmiszeripar/termékek területén is.

Az előadásokból megtudhattuk, hogy 2022-ben az ökológiai gazdálkodással művelt földterületek nagysága 5,1%-kal nőtt az EU-ban, azaz elérte a 16,9 millió hektárt, amely az EU teljes mezőgazdasági területének 10,4%-át jelenti. Mindeközben a bio élelmiszerek értékesítése 2,8%-kal csökkent. Fontos, hogy az EU-s célérték a 25% százalék elérése 2030-ig a teljes mezőgazdasági területek arányához viszonyítva.

Összességében tehát kijelenthető, hogy az ökológiai gazdálkodás alatt álló területek növekedése mindenképpen pozitív tendencia az EU-ban, ugyanakkor az említett kereslet csökkenése mégis akadályozhatja az ambiciózus 25% elérését.  Európában a kereslet enyhe visszaesésének a hátterében a magas infláció és az Ukrajnában zajló háború, illetve annak kereskedelemre ható intézkedései húzódnak.  Világviszonylatban azonban növekedés tapasztalható a biotermékek kereskedelme tekintetében.

Fotó: NAK

Hazánkban a mezőgazdasági területek 6,3%-a állt ökológiai művelés alatt 2022-ben. Ez 320 517 hektárt jelentett. Hazai rövidtávú cél a 10% elérése, hosszútávú a 25%.

A szakértők elmondták, hogy bár jelentős intézkedések történtek az EU-ban az ökológiai ágazat előmozdítása terén az elmúlt években, ugyanakkor még mindig nem elég hatékonyak ezen intézkedések ahhoz, hogy 2030-ra elérje az EU a 25%-os ökológiai területnövekedést az összes mezőgazdasági területhez képest.

További intézményi átalakításokra és kapacitásfejlesztésre van szükség a célérték megvalósításához. Ezen felül még inkább hozzáférhetővé kell tenni a tudást és információt minden releváns szereplő részére az ökológiai értékláncon belül vagy akár fogyasztói szinten.  A probléma részbeni megoldását új intézkedések bevezetésében látják, amely új lendületet adna az ökológiai gazdálkodásnak. Lényeges, hogy az intézkedéseknek nem csak a területnövekedést, de a biotermékek iránti kereslet növelését is szükséges célozniuk.

agrotrend.hu / NAK, Gergely Márta

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés