Hírek
Így élnek vissza a makói dughagyma nevével
Aki egyszer már főzött igazi makói dughagymából, az utána mindig ezt keresi és csak ezt választaná. Ez azonban nem olyan egyszerű dolog, mert nem érhető el az országban sehol sem, csak Makón. Ezért nem minden makói hagyma, mint amire kiírják az árusok. Az eredetit legközelebb a Makói Hagymafesztiválon be lehet szerezni szeptember 12 és 14-e között. De vajon van-e ok idén a hagyma ünneplésére és milyen védelmet igényelne ez a különlegesség?

Forrás: pixabay.com
A dughagymát, tehát a hagyományos módszerrel történő termesztést alig 30 hektár regisztrált területen folytatják, viszont nagyon megnőtt iránta a kereslet. A Hagyma Terméktanács foglalkozik is ezzel a kérdéssel, vagyis a makói hagyma eredetvédelmével és a fajta fenntartásával. Fontos tudni, hogy ez egy oltalom alatt álló földrajzi árujelzővel ellátott hungarikum, amit egyre jobban keresnek. Fekete János, a Hagyma Terméktanács elnöke azzal kezdte a beszélgetést, hogy a dughagyma betakarítása befejeződött és bármennyire is furcsa: az igaz makói dughagymáról vetett vöröshagymát nagyon kevesen termesztik és azt is csak Makó környékén.
-Nem volt idén rossz az időjárás a hagymára, mert jókor érkezett az eső. A május hideg volt és emiatt később indult meg a hagyma fejlődése. Ez látszik a méretén, de az augusztus végén felszedendő, télire való már jobb lesz. Az őshonos makói hagymából van még, de csak kevés. A magról vetett vöröshagymát elsősorban Békés, Bács-Kiskun, Győr-Sopron és Szolnok vármegyében termesztik, a vetésterület ezer hektár fölött van -összegezte az elnök.
A magról termesztett vöröshagyma termesztése idén nehézkes volt, mert több csapadékra lett volna szükség, mint amennyi esett. A kezdeti eső elegendő volt februárban és márciusban, de nagyon sokáig volt hűvös az idő, ami miatt nehezen indult a hagyma fejlődése, de helyre hozta magát a fejmérettel, ezért jó lesz a minősége. Elegendő volt a napsütés is, amelynek köszönhetően szépen beérett a vöröshagyma, amit ebben a hónapban szoktak felszedni.
A vöröshagyma termésének 20 százaléka korábban itthon maradt, 80 százalékát exportálták, most pedig az áttelelő és a tavaszi kiültetésű hagyma fedezi az igényeket, viszont sok import hagymára szorulunk. A hazai hagyma általában decemberig kitart, de az import már megjelenik ilyenkor Spanyolországból, Olaszországból.
Fekete János azt is elmondta, hogy a makói, eredetvédett dughagyma kilójáért 600 forintot kell fizetni, míg a hagyományosért 300-400 forintot. Előbbinek az előállítási ideje 3-4 év, míg az utóbbinak elég egy év.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu
