Hírek

Így alakult az olasz ipari paradicsom szezonja 2023-ban

Az olasz ipari paradicsom feldolgozó ágazat által idén 5,4 millió tonna termék került előállításra, ami enyhe csökkenést (-1,3%) jelent 2022-hez képest. A 2023-as feldolgozóipari év mögött hosszú és összetett szezon áll, amiben a termelési költségek csökkenésének semmi jele nem volt. Ebben az évben jelentős nehézségeket okozott a kedvezőtlen időjárás, amelyet egyre inkább heves és hirtelen szélsőségek jellemeztek, amelyek gyakori gyárleállásokat okoztak, valamint november elejéig meghosszabbították a feldolgozási időszakot.

A részletes elemzés szerint a végső feldolgozott mennyiség az északi régióban 2,8 millió tonna volt (-3% 2022-hez képest), míg a központi és déli régiókban 2,6 millió tonna paradicsomot dolgoztak fel, ami a tavalyi szezonnak megfelelő mennyiség, annak ellenére, hogy a termőterületeken nagyobb beruházást hajtottak végre (+5%). Mindkét termelési területen romlott a terméshozam, ami a végső fogyasztóknak szánt termékek mennyiségének csökkenésével járt, mivel a magas minőségi előírások garantálása érdekében nagyobb mennyiségű alapanyagot kellett felhasználni.

Forrás: pxhere.com

„A most véget ért szezon az elmúlt évek egyik leghosszabb és legösszetettebb szezonja volt” – nyilatkozta Marco Serafini, az ANICAV elnöke. „Az egymást követő kedvezőtlen meteorológiai eseményekhez kapcsolódó folyamatos megállások és megszakítások, mind az ültetési szakaszban, mind a betakarítás során, egészen november elejéig elhúzták a szezont, ami jelentősen befolyásolta a feldolgozó ipari termelés költségeit, elsősorban az energia- és munkaerőköltségeket. Az elsődleges és másodlagos csomagolás költségeinek növekedése, amely már a korábbi években is jelentősen megterhelte a vállalatok költségvetését, valamint a nyersanyagok árának további emelkedése tovább súlyosbította a helyzetet. Ezek a körülmények minden bizonnyal negatív hatással lesznek az árrésekre.” Az éghajlati változók és az inflációs tendenciák mellett a nyersanyagok árának folyamatos emelkedése, amely továbbra is a legmagasabb a világon, tovább terheli a termelési költségeket. E tekintetben a mezőgazdasági partnerekkel folytatott párbeszéd egyre nehezebbé válik.

„Az ipari paradicsom betakarítási szezonja rögtön felemásan indult, mivel mindkét termőterületen nehézségekbe ütközött az alapanyag átlagos referenciaáráról szóló megállapodás elérése, valamint a kritikus kérdések a feldolgozás során is fennálltak” – nyilatkozta Giovanni De Angelis, az ANICAV főigazgatója. „Különösen az ország középső és déli régióiban óriási és indokolatlan áremelkedés következett be: ez a helyzet komolyan megkérdőjelezte az ellátási lánc kapcsolatát, amelyet véleményünk szerint meg kell reformálni.”

Az ágazat számokban

Az ipari paradicsom feldolgozó ágazat képviseli a legfontosabb olasz feldolgozott gyümölcs- és zöldségellátási láncot, 4,4 milliárd eurós (2022) összforgalmával (ebből 3,3 milliárd eurót az ANICAV-hoz kapcsolódó vállalatok termelnek) stratégiai és ösztönző szerepet játszik a nemzeti gazdaságban, mivel mintegy 10 000 állandó és több mint 25 000 idénymunkást foglalkoztat, a kapcsolódó iparágakban dolgozó munkaerőn kívül.

Olaszország, amely az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb ipari paradicsom feldolgozója, továbbra is a közvetlenül végső fogyasztásra szánt feldolgozott termékek legnagyobb feldolgozója, amely a világ termelésének 12,2%-át (44,2 millió tonnát) és az európai feldolgozott mennyiség 52%-át képviseli.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés