Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Holstein-fríz tejtermelők legnagyobb teljesítményei

Arany, platina és gyémánt. Az ilyen előtaggal jelölt törzskönyvek a fajta kiemelkedő egyedeit tartják nyilván. Nem könnyű bekerülni az elit törzskönyvekbe, komoly, kitartó munka szükséges a magas követelmények eléréséhez, de a holstein-fríz kimagasló egyedeinek nincs lehetetlen!

Forrás: pixabay.com

A holstein-fríz megemlítésével mindenki azonnal a tejtermelés nagyágyúira asszociál. Nem véletlenül, hiszen a világon tejtermelés tekintetében egyedülálló képességgel rendelkező fajtáról van szó, és a holstein a mai napig is újra és újra képes tovább feszegetni saját határait. A genetika, a tartástechnológia, a takarmányozás fejlődése nemcsak a tejmennyiséget és -minőséget, hanem a tejtermelés hatékonyságát is folyamatosan egyre magasabb szintre emeli. A kimagasló teljesítményeket a világ különböző országaiban prosperáló tenyésztőegyesületek elismerik és nyilvántartják, amely alól a magyarországi Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete sem kivétel. A kimagasló küllemi paraméterekkel rendelkező egyedeket a kiállítások alkalmával van lehetősége a szakmának – és az érdeklődőknek is – megcsodálni, végignézni az osztályok nyilvános bírálatát, majd a győzteseket együtt ünnepelni a közönséggel. Azonban nem csak a „funkcionális szépséggel” rendelkező egyedeknek van esélye bekerülni a halhatatlanok sorába. A „szürke hétköznapoknak” is megvannak a maguk hősei, akik a mindennapi kemény munkájuknak köszönhetően érnek el olyan teljesítményt, amely előtt a szakma is megemeli a kalapját.

Aranytörzskönyv

A Holstein Egyesület 1995-ben alapította újra az Aranytörzskönyvet a fajta azon kiemelkedő egyedeinek regisztrálására, akik életteljesítménye elérte a minimum 100.000 kg tejet. Egy átlag magyar holstein napjainkban megközelítőleg 25-26.000 kg tejet termel élete során. Tehát nagyjából az átlagtermelés négyszerese szükséges ahhoz, hogy egy egyed bekerüljön az ún. elit tehenek közé.

Platinatörzskönyv

A 100.000 kg-os életteljesítmény elérését követően az élet azonban nem áll meg, a fajtában rejlő potenciál hihetetlen teljesítményekre sarkallhatja a holstein nagyjait. A következő elismerés a Platinatörzskönyvvel érkezik, amelyhez 130.000 kg-os életteljesítmény szükséges. Az aranytörzskönyvben szereplő több mint 1.300 tehénnel szemben ebben a magasságban már csak 41 egyedet tartunk nyilván – az Aranytörszkönyvesek 3,1 %-át –, amely nagyon jól mutatja az Aranytörzskönyv után megtermelt következő 30.000 kg tej „súlyát”.

Gyémánttörzskönyv

Akadnak azonban olyan különleges egyedek is, akik a genetika és a környezet kiváló összhangjának köszönhetően még tovább képesek feszíteni a húrt. Ők azok a kiváltságosok, akik már az egyik legértékesebb drágakővel jelzett Gyémánttörzskönyvbe nyerhetnek bebocsátást. Itt már 150.000 kg-os életteljesítmény a belépő szint. A magyarországi holstein történelem folyamán mindössze hat ilyen egyedet sikerült regisztrálnunk, a legutóbbit épp tavaly karácsony előtt.

Hazai rekord

Az eddigi magyar termelési rekordot a paksi tenyésztésű, a Gyémánttörzskönyvben 2016-ban negyedikként regisztrált Begónia nevű tehén tartja (Mountain x Dollár apaságú), aki 16 évesen 12 borjúval a háta mögött Magyarországon eddig egyedülálló módon, átlépte a 160.000 kg-os álomhatárt, és 160.839 kg-mal állította be a rekordot, amellyel a mai napig a képzeletbeli dobogó legfelső fokán áll.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324