Hírek

Hatósági ellenőrzések: fókuszban a húsvéti kedvencek

Sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el, közölte a Nébih.

Forrás: pixabay.com

A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Az országos akción az ellenőrzéseket a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A vizsgálandó célterületek és a termékek köre a húsvétkor jellemző fogyasztási szokásokhoz igazodik.

A vizsgálatok nagy része különböző élelmiszer-előállító létesítményekben zajlik. Az élelmiszer-előállítás kapcsán a szakemberek, az általános ellenőrzési szempontokon túl, vizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapokon szereplő előírásoknak való megfelelést is. Az ellenőrök a késztermékek esetében vizsgálják a címkén lévő információkat, továbbá hatósági mintavételre is sor kerül.

Húsvétról lévén szó, természetesen a tojások ellenőrzése sem marad el, így a csomagolóba érkező tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők.

Az említett termékkörökön túlmenően mintavételre kerül sor a külföldről származó borászati termékekből is. A borokból és gyöngyözőborokból való mintavételt a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazás ellenőrzésekor végzi a hatóság. A forgalmazók esetében a vizsgálatok a beltartalmi és élemiszerbiztonsági paraméterek mellett, a nyomonkövetésre és a jelölések megfelelőségének ellenőrzésére is kiterjednek.

A húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát már március elején megkezdte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság. A sonka szinte minden család asztalán megtalálható húsvétkor, azonban fontos, hogyan kell tökéletesre főzni azt. Egy tavalyi teszten a győztes a Pick Békebeli füstölt, lassan pácolt, kötözött nyers sonka lett.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés