Hírek

Gyümölcsipari innováció, amitől nem barnul a banán

A gyümölcsipar egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis brit tudósok olyan banánt fejlesztettek ki, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss, sárga marad.

A gyümölcssaláták új korszakba léphetnek, köszönhetően egy brit biotechnológiai vállalatnak, amely kifejlesztette a banánt, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss marad. A norwichi székhelyű Tropic nevű cég kutatói ugyanis olyan genetikai módosítást hajtottak végre a gyümölcsön, amely gátolja a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését, így az a hámozás és szeletelés után is hosszabb ideig sárga és friss marad, nem válik nyálkássá vagy pépessé – írja az Index.

Forrás: pixabay.com

A módosított banán ízben, illatban és állagban teljesen megegyezik a hagyományos változattal, csupán lassabban oxidálódik, így új lehetőségeket nyit a feldolgozott gyümölcsök piacán. Az alkalmazott eljárás eltér a hagyományos génmódosítástól, mivel nem adnak a növényhez idegen genetikai anyagot, hanem csupán az adott gyümölcs saját génjeit módosítják precíziós génszerkesztéssel.

A vállalat már engedélyt kapott a banán értékesítésére a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában is, az első szállítmányok pedig már márciusban megérkeznek ezekbe az országokba.

A Tropic nemcsak a banán barnulásának lassításán dolgozik, hanem egy olyan változaton is, amely lassabban érik be, így tovább marad zöld. Jelenleg minden három tonna termesztett banánból csak egy kerül boltokba, a többit kidobják, mert idő előtt megromlik.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés