Hírek

Fókuszban a családi gazdaságok jogi szabályozása és a gazdaságátadás lehetőségei

A rendezvényen a családi agrárgazdaságok jogi szabályozása és a gazdaságátadás lehetőségei kerültek fókuszba. Az eseményen bejelentésre került, hogy a tervek szerint a következő tanévtől az országban elsőként a Miskolci Egyetemen indulnak Földforgalmi Szakjogász, valamint Földforgalmi Szakember szakirányú továbbképzési szakok.

Forrás: pixino.com

A III. Miskolci Agrárjogi Fórumot az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a MAGOSZ és a Magyar Jogász Egylet részvételével rendezte meg a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara március 27-én. A rendezvény megvalósulását a Miskolci Jogászképzésért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az évről évre visszatérő találkozón egyszerre van jelen a tudományos, a szakmai, a jogászi és az agrárgazdasági szemlélet, ami hasznos információkkal szolgál a joghallgatóknak, különböző hivatásrendeket képviselő jogászoknak, agrárszakembereknek és gazdálkodóknak.

A rendezvényt idén először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szaktanácsadói számára előírt kötelező éves továbbképzések részeként akkreditálták, így a rendezvényen résztvevő szaktanácsadók két kreditértéket szerezhettek. – ismertette az eseményen Dr. Nagy Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Stratégiai szakértője, a Miskolci Egyetem Deák Ferenc Doktori Iskola doktorandusza, aki egyben a Miskolci Agrárjogi Fórum megálmodója és főszervezője.

A Fórumon bejelentésre került, hogy a tervek szerint a következő tanévtől az országban elsőként a Miskolci Egyetemen indulnak Földforgalmi Szakjogász, valamint Földforgalmi Szakember szakirányú továbbképzési szakok. A képzések célja, hogy átfogó elméleti és gyakorlati tudást adjanak minden olyan kérdésben, amelyek a földforgalom témaköréhez köthetőek.  „Tárgyaljuk majd a földforgalom magánjogi, büntetőjogi és közigazgatási jogi aspektusait. A hallgatók betekintést nyerhetnek a földforgalmi szabályozás és más, ahhoz kapcsolódó tudományterületek ismereteibe, így a termőföld értékbecslés, a földmérés és a digitális térképészeti rendszerek témájába is, annak érdekében, hogy komplex földforgalmi ismeretekre tegyenek szert. Külön képzésekkel várjuk a jogász végzettségű, valamint a jogi végzettséggel nem rendelkező jelentkezőket.” – hangzott el a Fórumon.

A III. Miskolci Agrárjogi Fórumot Prof. Dr. Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánját helyettesítve Dr. Olajos István docens úr nyitotta meg. Az agrárjog gyakorlati fontosságáról, valamint a miskolci jogászképzésen belül betöltött szerepéről beszélt. Külön kitért a gazdaságátadás és a családi gazdaságok szabályozásának jogtudományi jelentőségére.

A fórumon az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Dr. Andréka Tamás előadásában összefoglalta a gazdaságátadás jogszabályi feltételeit és a családi gazdaságok működését érintő szabályozásokat.

A családi gazdaságok működésének gyakorlati tapasztalataival kapcsolatban Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára rávilágított olyan speciális helyzetekre, amelyek esetében a jogértelmezés és jogalkalmazás a gyakorlatban nehézségekbe ütközhet.

A gazdaságátadás gyakorlati kérdéseit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Stratégiai és Vidékfejlesztési igazgatója, Dr. Balogh Brigitta foglalta össze, hasznos információkat adva mind a gazdálkodók, mind a szakjogászok számára.

Az állami földértékesítési programról, annak tapasztalatairól, illetve a nemzeti parkok által kezelt területek kapcsán a természetvédelmi célú kijelölés alapján kötendő haszonbérleti szerződések témájáról a Magyar Jogász Egylet Agrárjogi, Szövetkezeti és Környezetvédelmi Jogi Szakág képviseletében Dr. Szinay Attila ügyvéd beszélt. Előadásában kitért az agráriumot érintő jogügyletekhez kapcsolódó ügyvédi munka jelentőségére.

A program kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelyen a moderátor, Dr. Nagy Márton tette fel az első kérdéseket, majd lehetőséget biztosított a hallgatóság számára a további kérdezésre. A panelbeszélgetés hasznos szakmai diskurzussá alakult, melynek során jövőbe tekintő megállapítások is születtek.

Az esemény zárásaként elhangzott, hogy a szervezőség a jövőben is folytatni kívánja a megkezdett tradíciót és a tervek szerint 2025-ben is szeretettel várják majd az agrárjogi témák iránt érdeklődő hallgatóságot.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés