Hírek

Figyelmeztetés a horgászoknak: életbe lépett a csukatilalom

A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett, ívó, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani – írja a Pecaverzum.

Február 1-jén életbe lépett az országos csukatilalom, amely idén rövidebb lesz, ugyanis ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka.

Forrás: pxhere.com

A 2024-es horgászrend szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert eltérhetnek az országostól. Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. A Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani.

A február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni. Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 29. napjáig kötelesek leadni a horgászok.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés