Hírek

Feltalálták az önállóan hőt termelő jégmentesítő filmréteget

A dél-koreai KAIST-ben kifejlesztettek egy forradalmi jegesedésgátló és jégmentesítő bevonatot. A Nature-ben közzétett tanulmány szerint a filmréteg képes hasznosítani az arany nanorészecskék fototermikus hatását anélkül, hogy fűtőszálakra vagy időszakos permetezésre lenne szükség. A Hyoungsoo Kim és Dong Ki Yoon professzorok vezette csoport különböző bevonási technikák segítségével próbálta irányítani a hordozófelületeket, és nagy figyelmet fordított a funkcionális nanoanyagok mintázásával kapcsolatos technikákra – írták az okosipar.hu-n.

A KAIST szerint a GNR ígéretes nanoanyagjelölt – főleg a biokompatibilitása, a kémiai stabilitása, a viszonylag egyszerű szintézise, valamint a felületi plazmonrezonancia stabil és egyedülálló tulajdonsága miatt. Rájöttek: a GNR teljesítményének maximalizálása érdekében fontos, hogy a film lerakása során elérjék a nagyfokú egyenletességet és a pálcák magas szintű igazodását. Ez a kettő együtt elég nagy kihívást jelentett, aminek megoldására a csapat a természetben gyakran előforduló cellulóz nanokristályait (CNC), használta, egyfajta új generációs funkcionális nanoanyagként. A CNC sablonok és a GNR együttes összeállításával a csapat egy fokozott fototermikus tulajdonságokkal rendelkező GNR-filmet kapott, ami a látható tartományban lévő fény besugárzásával jégmentesítő funkciókat képes ellátni.

Fotó: Pixabay

„Ez a technika alkalmazható műanyag és rugalmas felületeken is. Külső anyagokon és fóliákon képes saját hőenergiát termelni, ami az önálló hőenergia-gyűjtés révén rengeteg energiát takarítana meg, például autók, repülőgépek vagy a lakó- és irodaházak ablakain, ahol a lefagyás komoly problémát jelent” – magyarázta Hyoungsoo Kim.

„Ez a kutatás nagyon jelentős, hiszen most már szabadon, nagy felületen tudjuk mintázni a CNC-GNR kompozitot, amelyet korábban nehéz volt filmmé alakítani. Ezt jégálló anyagként is hasznosíthatjuk, sőt, ha kihasználjuk az arany plazmonikus tulajdonságait, akkor dekorációs célú üvegfestékként ugyancsak használhatjuk” – tette hozzá  Dong Ki Yoon professzor.

Szerző: Gábor János

agrotrend.hu / okosipar.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés