Hírek

Erdészeti támogatások igénylése az Egységes Kérelem keretében – képzés erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók számára

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén tavasszal is online képzést és fórumot szervez az erdészeti támogatások Egységes kérelemben (EK) való kezeléséről. A korábbi rendezvényeken való magas számú részvétel és a visszajelzések is azt mutatják, hogy a szakma részéről igény van a témához kapcsolódó tájékoztatásra. Jó hír, hogy idén képzésként tudtuk akkreditáltatni az eseményt a Nemzeti Földügyi Központ jogosult erdészeti szakszemélyzeti képzési rendszerében.

Az Egységes Kérelmek elektronikus benyújtási időszaka várhatóan 2024. április 10-én kezdődik. Ennek során lehet néhány kivételtől eltekintve minden erdészeti támogatás kifizetését kezdeményezni, sőt egyes esetekben a támogatási kérelmeket is benyújtani.

A tapasztalatok alapján az erdőgazdálkodók részéről egyre inkább felmerül az igény arra, hogy az erdészeti szakirányítók és szaktanácsadók az erdészeti támogatások igénylésében is szakmai és adminisztratív segítséget nyújtsanak. A szolgáltatás magas színvonalon történő nyújtásának elősegítésére a NAK 2024. április 17-én és 18-án „Egységes Kérelem – erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások” címmel kétnapos képzést szervez.

A naprakész információk biztosítása érdekében a képzést a Magyar Államkincstár (MÁK) Erdészeti Támogatások Osztályának munkatársai, valamint a NAK szakértői fogják tartani.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a hetekben közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD34-1-24 kódszámú „Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések”, valamint a KAP-RD41-2-24 kódszámú „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című pályázati felhívásokat. A támogatás mindkét esetben az EK keretében igényelhető, így a felhívások tartalmának az ismerete már most elengedhetetlen, így a képzés természetesen ezekre is kiterjed.

Forrás: pxhere.com

A képzés programja:

 1. április 17., 14:00 órától

– Egységes Kérelem keretrendszere, általános bemutatása (előadó: NAK)

 Erdőhöz kötődő támogatások I. (előadó: MÁK)

 • EMVA Mezőgazdasági területek erdősítése (EMVA-MgTE)
 • VP Erdősítés
 • VP Erdő-környezetvédelem
 • KAP Natura 2000 erdő
 • KAP Erdőkár helyreállítás

 

 1. április 18., 14:00 órától

– Erdőhöz kötődő támogatások II. (előadó: MÁK)

 • NVT Mezőgazdasági területek erdősítése (NVT MgTE)
 • EMVA Erdő-környezetvédelem
 • VP Erdőkár megelőzés
 • VP Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása
 • VP Erdei ökoszisztémák ellenállóképességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások

Nem EK-hoz kötött VP-s erdős támogatások

 • VP Fiatal erdők ápolása

A részvevőknek az előadásokat követő fórum keretében – vagy akár előzetesen az erdeszet@nak.hu e-mail címre küldött levélben – lehetőségük lesz a témához kapcsolódóan kérdéseket feltenni.

A képzés mindkét napja mind a szaktanácsadói, mind a jogosult erdészeti szakszemélyzeti képzési rendszerben akkreditálásra került. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely itt tehető meg.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook