Hírek
Engedélyt kapott az EU-ban a lisztbogár lárvájából készült por forgalmazása
Megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt a lisztbogár lárvájából készült por. A horgászcsaliként is kedvelt lisztkukac UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira.
A francia Nutri’Earth vállalat már öt évvel ezelőtt benyújtotta az engedélykérelmet, és az elkövetkező öt évben kizárólagosan forgalmazhatja ezt a terméket. A rovarfehérjepor felkerült az uniós új élelmiszerek listájára, amely azokat a termékeket tartalmazza, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak az európaiak.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már négy éve megállapította, hogy a lisztkukacpor alkalmas emberi fogyasztásra, így a jóváhagyást követő 20. naptól kezdve bizonyos feltételek mellett forgalmazható.
A szabályozás szerint a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel – írta az Eunews.it.
Ha valaki aggódna azon, hogy akarata ellenére, véletlenül liszkukacporral dúsított ételt vesz magához, akkor megnyugodhat, ugyanis Magyarországon a szabályozás előírja, hogy a rovarfehérjéből készült élelmiszerek külön polcokon kerüljenek forgalomba az üzletekben.
Az Európai Bizottság eddig négy rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, kétféle lisztkukacot és a keleti vándorsáskát, és rovarevésre biztatják az európai lakosokat.
agrotrend.hu / Greendex