Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Elstartolt a Pilisi Parkerdő legújabb természetvédelmi projektje

A Pilisi Parkerdő szeptember végén rendezett projektnyitó eseményen mutatta be a „Biodiverse City LIFE” című, a Fővárosi Önkormányzattal közös pályázati projekt keretében megvalósuló óbudai és nagytétényi, biodiverzitás-növelő természetvédelmi programjait.

 

A Biodiverse City LIFE területalapú természetvédelmi projekt, amely a pannon biogreográfiai régión belül értékes gyepes élőhelyekre és erdőkre, valamint ezek klímaváltozással összefüggő problémáinak megoldására koncentrál. A degradált gyepek, vizes élőhelyek és erdők helyreállítása révén a projekt 271 hektár élőhely természetvédelmi állapotát javítja, ezáltal várhatóan 20 indikátorfaj, közöttük 8 európai jelentőségű faj populációja növekszik, továbbá az ökoszisztéma szolgáltatások javulnak és a klímaváltozás negatív hatásai enyhülnek.

A Pilisi Parkerdő egyik programhelyszíne az óbudai Mocsáros területén található. A Mocsáros egykor a Duna ártere volt, teljes területe 156 hektár, ebből több, mint 70 hektár helyi védettséget élvez.  A teljes Mocsáros 85 hektárján található kaszáló és erdős, fás terület, amelyből 11 hektárt kezel a Pilisi Parkerdő. A Biodiverse City LIFE projekt keretében természetvédelmi fejlesztésre kiválasztott helyszín egy pusztuló nyáras terület, mely 30 évvel ezelőtt még sittlerakóként működött. Az ide telepített nemesnyár és hazai nyár mellett más vízigényes fajok, például fűz és éger is megtalálható itt, de második lombkoronaszintben természetes úton jelentős területet borítva megjelent az invazív zöldjuhar is. Ezt az erdőt alakítja át a Pilisi Parkerdő az eredeti termőhelyre jellemző, elsősorban őshonos, elegyes erdőállománnyá, miközben a meglévő éger, platán, nemesnyár fákat sem tüntetik el egészen, mivel ezek adják majd a leendő erdőben az idősebb faállományt, az erdő ökoszisztémájában nélkülözhetetlen, álló és fekvő holtfákat és az újulat számára szükséges takarást. Az erdőszerkezet-átalakítás mellett a projekt lehetővé teszi a helyszínen nagy mennyiségben jelenlévő inert, hulladék elszállítását.  A fokozatosság biztosítása végett a beavatkozást több lépésben hajtják végre a szakemberek, melyek célja a jelenleginél sokkal természetesebb, magasabb biodiverzitású, elegyesebb és vegyeskorúbb erdő, amely ellenálóbb a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.

 

A Parkerdő másik természetvédelmi programhelyszíne a Tétényi fennsík.  A Szoborpark mögötti tisztáson, amely a Natura 2000 hálózat része, a természetes szukcesszió következtében a természetes gyepvegetációt lassan visszaszorítja a fás szárú növényzet. Az eredeti élőhelyek megóvása érdekében a Pilisi Parkerdő itt cserjeirtást végez, így biztosítva a területen őshonos gyepvegetáció megmaradását, az itt élő védett növények túlélését. A területen a főváros a jövőben legeltetést tervez, hogy a megtisztított foltok a jövőben is megőrizzék élőhelyi sajátosságukat.

 

A Biodiverse City LIFE projekt integrált szemlélettel foglalkozik a természetvédelemmel. Városi környezetben a természetvédelmi erőfeszítésekbe indokolt bevonni a helyben lakókat, kirándulókat is, annak érdekében, hogy az eredmények hosszútávú fenntarthatósága biztosítható legyen. Ezért a projekt a Budapest természeti környezetét sújtó káros emberi hatások okait és következményeit veszi célba, ily módon ösztönözve a fenntartható városi tájhasználati gyakorlatokat, valamint a természet és a városi életmód békés együttélését. A cél a városi biodiverzitás megőrzése és fokozása, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások értékének megismertetése. Az elvégzett munkák jelentősen hozzájárulnak az Európai Biodiverzitás Stratégia, 2030. megvalósulásához.

 

 

 

Bővebb információ

Pilisi Parkerdő Zrt.

sajto@pprt.hu

 

Agrotrend.hu/ Pilisi Parkerdő

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés