Hírek

Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.

Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.

Forrás: pxhere.com

A sör az európai kultúra egyik meghatározó itala, melynek egyik alapanyaga a komló. A komlónövény virága, a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a főzési folyamat előtt adják hozzá a keserűség fokozására, de utána is hozzáadhatják, hogy megváltoztassák az általános ízt. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a kiváló minőségű komló felhasználását.

Ez a tanulmány azonban, amely azt vizsgálta, hogyan változott az aromakomlók átlagos hozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között, azt találta, hogy néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékkal csökkent a termelés. A Cseh Tudományos Akadémia (CAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb – valószínűleg az éghajlatváltozás okozta – körülményeinek tulajdonítják.

Martin Mozny, a tanulmány társszerzője és a CAS kutatója elmondta: „Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken. Ennek következménye a termelés csökkenése és a sörfőzők magasabb ára lesz.”

A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai – amelyek befolyásolják a sör ízét – csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt. A tanulmány előrejelzése szerint 2050-re akár 31%-kal is csökkenhet a keserűsavak mennyisége.

A kutatás a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés