Hírek

CSÁVÁZÓGÉPEK A FARMGÉP KFT-TőL

Vetések környékén sok szó esik a csávázás jelentőségéről, nem véletlenül. A művelet tekinthető a növényvédelem egyik első frontjának is, ahol magát a szaporítóanyagot és a később kifejlődő növényt is védjük.

A csávázás szaporítóanyagokon preventív (megelőzési) céllal alkalmazott növényvédelmi eljárása. Célja, hogy a szaporítóanyag felületén, illetve annak belsejében megtalálható gombák és baktériumok ellen védelmet biztosítson. Kiterjedhet továbbá a csíra- és a fiatal növény megvédésére ám nemcsak a betegségek, hanem kártevők ellen is. Történhet vegyszerrel (csávázószerrel) illetve vegyszermentesen, biológiai módon is.

A növényvédelmi piac átalakulásával a növényvédőszer-gyártók olyan megoldásokra kényszerülnek, melyek átformálják a jelenlegi fungicides kezeléseket. Ennek a kiváltó oka a triazol hatóanyagcsoport tervezett kivonása. Ezáltal olyan vetőmagcsávázó szerek kerülnek forgalomba, melyek akár 170 napos tartamhatást biztosítanak a gabona betegségeivel szemben, ezáltal a bokrosodás végi fungicides beavatkozást felváltja a vetőmagcsávázás. A triazol hatóanyagcsoport után a legnagyobb számban használt csoport a strobilurinok, amelynek a hektárköltsége igen magas.

Új magcsávázási rendszer megoldást biztosít arra, hogy a gazdák extraköltségek nélkül a már megszokott és elvárt minőségben képesek legyenek a jövedelmező gabonatermesztésre. Mivel ez merőben új megközelítés a gabonafélék fungicides védekezésében, ezért gépgyártói oldalról is szükséges a fejlesztés.

Erre kínálnak megoldásokat a Farmgép Kft. GRAMAX és MOBITOX csávázógépei, melyek minőségi, 100%-os fedést biztosítanak a vetőmagon, és akár két csávázó egységgel szerelve is rendelhető. Így a két tartálynak köszönhetően két külön álló tankkeveréket tudunk létrehozni, ami rendkívül fontos, mivel a jelenleg használt csávázószerek 2-4 hatóanyagból tevődnek össze. A két tartály meglétével elkerülhető az esetleges kicsapódás vagy besűrűsödés.

GRAMAX:
• Stabil, technológiai láncba csatlakoztatható és alkalmas az egész rendszer vezérlésére
• Csávázási teljesítmény búzában max.: 2 – 8t / óra

  

MOBITOX
• Önjáró kivitel, szabályozható munkasebességgel
• Csávázási teljesítmény búzában max.: 4 – 20t / óra

  

A PLC vezérléssel a teljes csávázási folyamat, irányított és automatizált.

Vevői igényekhez, vevői technológiákhoz alkalmazkodva egyedi kialakításban is rendelhetőek.

További videók megtekintéséhez kérem iratkozzon fel YouTube csatornánkra:
https://www.youtube.com/channel/UCSWV_KoYoit6yjzm0pC-V1g?view_as=subscriber

 

(x)

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés