Hírek
Csalók és hamisítók is forgalmaznak homoktövist
Az immunrendszer erősítésről sokaknak a homoktövis jut elsőre az eszébe. Ez ma már nem véletlen, hiszen nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért érdemes naponta fogyasztani, akár bogyó, velő, szörp, vagy lekvár formájában, de a lényeg, hogy valamilyen formában vigyük be a szervezetünkbe ezt a természetes vitamint. Ennek egyik ismert népszerűsítője Zsíros Tünde, aki férjével Tápiószentmártonban foglalkozik homoktövis termesztésével, A Kézműves Kiválóságok díjban két terméke nyert legutóbb: a homoktövisvelő mézzel arany-, a homoktövis őszibarack lekvár mézzel pedig ezüst fokozatot kapott.
2017-ben telepítették az első növényeiket, a saját termékeikkel pedig három éve jelentek meg és azóta folyamatosan fejlesztik a gazdaságukat. A család az igazi példa arra, hogy hasznos volt az eddigi időszak, ugyanakkor a köztudatba a vásárokon és rendezvényeken keresztül próbáljuk megszerettetni a vásárlókkal a növényt, amelynél a receptúrákat úgy alakítják ki, hogy minél fogyaszthatóbbak legyenek a készítmények, ugyanis a homoktövis eredetileg egy savanyú gyümölcslé, amit ebben a formában nem mindenki szeret, de mézzel már sokkal inkább finomabb lehet.
Tavaly a nagy meleg miatt gyors volt a szüret, ezért az idei szezonra jobban fel kell készülni, de ettől függetlenül nagyon szép volt a tavalyi termés, amit teljesen nem sikerült leszedni, viszont idén erre törekednek. A 40 fokos meleget a homoktövis sem tűri olyan jól. Hiába mondják rá a nevéből adódóan, hogy igénytelen növény – tehát a futóhomokon is megél -, ez valójában nem igaz. Bár szereti a homokos talajt, de a vízre és a törődésre is szüksége van úgy, mint a többi növénynek.
-Munkaerő hiányban szenvedünk, ezért a betakarítást próbáljuk megoldani hol családilag, hol pedig a gépesítésen keresztül. A kézi szedés körülményes és nehézkes a tüskék miatt, ezért a legtöbb helyen ezt úgy oldják meg, hogy a termőágakat lemetszik és feldarabolják 50 centiméteres ágakra, amelyeket hűtőházba szállítanak be, ahol a gyorsfagyasztás után lehet a bogyókat lerázni az ágakról. De ha valaki kézzel szeretné leszedni, mint régebben, az időigényes munka -összegezte Zsíros Tünde.
A feldolgozás után velőként kapják vissza a termést, amelyből a saját üzemükben szörpöt, ízesített velőt, lekvárt, valamint hús és magőrleményt készítenek. A saját üzem nagy előrelépés, innentől kezdve könnyebb a dolguk. A fogyasztók örülnek is, hogy ennyire sokoldalúan lehet a homoktövist feldolgozni: sokan nem szeretik a natúr velőt, ezért ízesítik is. A legkisebbek pedig nem szeretik a savanyú ízt, ezért nekik szörp, vagy lekvár formájában ajánlják a homoktövist. A lényeg, hogy valamilyen úton jusson be a szervezetbe.
-Ültetvényük öntözőberendezéssel van ellátva, ami azért fontos, mert a nagy melegben ledobja a levelét és onnantól kezdve nincs, ami óvja és védje a bogyót, ezáltal megég és nem lehet felhasználni. Ezért kell a víz -hangoztatta a termelő, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy hamisítják is a homoktövist. Kaptak olyan visszajelzéseket, hogy amit kóstoltak, az hígabb volt, mint amit Zsíros Tündééknél vásároltak. Erre egy mondatban azt felelte, hogy ha a vásárlók biztos, tanúsított márkát választanak, akkor nem érheti őket csalódás.
Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu