Hírek

Csalók és hamisítók is forgalmaznak homoktövist

Az immunrendszer erősítésről sokaknak a homoktövis jut elsőre az eszébe. Ez ma már nem véletlen, hiszen nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért érdemes naponta fogyasztani, akár bogyó, velő, szörp, vagy lekvár formájában, de a lényeg, hogy valamilyen formában vigyük be a szervezetünkbe ezt a természetes vitamint. Ennek egyik ismert népszerűsítője Zsíros Tünde, aki férjével Tápiószentmártonban foglalkozik homoktövis termesztésével, A Kézműves Kiválóságok díjban két terméke nyert legutóbb: a homoktövisvelő mézzel arany-, a homoktövis őszibarack lekvár mézzel pedig ezüst fokozatot kapott.

2017-ben telepítették az első növényeiket, a saját termékeikkel pedig három éve jelentek meg és azóta folyamatosan fejlesztik a gazdaságukat. A család az igazi példa arra, hogy hasznos volt az eddigi időszak, ugyanakkor a köztudatba a vásárokon és rendezvényeken keresztül próbáljuk megszerettetni a vásárlókkal a növényt, amelynél a receptúrákat úgy alakítják ki, hogy minél fogyaszthatóbbak legyenek a készítmények, ugyanis a homoktövis eredetileg egy savanyú gyümölcslé, amit ebben a formában nem mindenki szeret, de mézzel már sokkal inkább finomabb lehet.

Tavaly a nagy meleg miatt gyors volt a szüret, ezért az idei szezonra jobban fel kell készülni, de ettől függetlenül nagyon szép volt a tavalyi termés, amit teljesen nem sikerült leszedni, viszont idén erre törekednek. A 40 fokos meleget a homoktövis sem tűri olyan jól. Hiába mondják rá a nevéből adódóan, hogy igénytelen növény – tehát a futóhomokon is megél -, ez valójában nem igaz. Bár szereti a homokos talajt, de a vízre és a törődésre is szüksége van úgy, mint a többi növénynek.

-Munkaerő hiányban szenvedünk, ezért a betakarítást próbáljuk megoldani hol családilag, hol pedig a gépesítésen keresztül. A kézi szedés körülményes és nehézkes a tüskék miatt, ezért a legtöbb helyen ezt úgy oldják meg, hogy a termőágakat lemetszik és feldarabolják 50 centiméteres ágakra, amelyeket hűtőházba szállítanak be, ahol a gyorsfagyasztás után lehet a bogyókat lerázni az ágakról. De ha valaki kézzel szeretné leszedni, mint régebben, az időigényes munka -összegezte Zsíros Tünde.

A feldolgozás után velőként kapják vissza a termést, amelyből a saját üzemükben szörpöt, ízesített velőt, lekvárt, valamint hús és magőrleményt készítenek. A saját üzem nagy előrelépés, innentől kezdve könnyebb a dolguk. A fogyasztók örülnek is, hogy ennyire sokoldalúan lehet a homoktövist feldolgozni: sokan nem szeretik a natúr velőt, ezért ízesítik is. A legkisebbek pedig nem szeretik a savanyú ízt, ezért nekik szörp, vagy lekvár formájában ajánlják a homoktövist. A lényeg, hogy valamilyen úton jusson be a szervezetbe.

-Ültetvényük öntözőberendezéssel van ellátva, ami azért fontos, mert a nagy melegben ledobja a levelét és onnantól kezdve nincs, ami óvja és védje a bogyót, ezáltal megég és nem lehet felhasználni. Ezért kell a víz -hangoztatta a termelő, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy hamisítják is a homoktövist. Kaptak olyan visszajelzéseket, hogy amit kóstoltak, az hígabb volt, mint amit Zsíros Tündééknél vásároltak. Erre egy mondatban azt felelte, hogy ha a vásárlók biztos, tanúsított márkát választanak, akkor nem érheti őket csalódás.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés