Hírek

Célzott tapasztalatcsere és tervezés a LECA projekt bemutatóján

A WWF Magyarország és a WWF Szlovákia szervezésében tartották meg 2024. április 18-19-én Parádfürdőn a LECA projektbemutatót és érintetti találkozót. Az eseményen mintegy 60 fő vett részt: haszonállattartók, vadgazdálkodók, erdőgazdálkodók, természetvédelmi és minisztériumi szakemberek, valamint kutatók Magyarországról és Szlovákiából.

Forrás: WWF

A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők információt cseréljenek a nagyragadozókról, és megismerjék egymás jó gyakorlatait a LECA Szlovák-karszt – Északi-középhegység mintaterületén. A különböző szakterületekről érkezők áttekinthették, és megoszthatták tapasztalataikat a nagyragadozókkal való együttélésről a határ mindkét oldaláról.

A kétnapos rendezvény első napján a LECA projekttel ismerkedhettek meg a résztvevők a WWF Magyarország, a WWF Szlovákia, a Szlovák Köztársaság temészetvédelmi hatósága és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak jóvoltából. A nagyragadozókkal kapcsolatos szlovákiai jó példákat a Szlovák Karszt Nemzeti Park munkatársai, valamint szlovák állattartók mutatták be.

Forrás: WWF

A találkozó második napján a nagyragadozókkal kapcsolatos kihívások és problémák kerültek terítékre a különböző érdekelti csoportok szempontjából. A találkozón egy határon átnyúló érintetti platform létrehozását is megvitatták a résztvevők. A nap mátranováki látogatással zárult, ahol a résztvevők megismerkedhettek a Kuvasz-Őr Programmal, valamint megtudhatták, hogyan gazdálkodik Földi Gyula juhtenyésztő a nagyragadozók által lakott területen.

Az Interreg LECA projekt az Interreg Central Europe Program támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. További információ: https://www.interreg-central.eu/projects/leca/

agrotrend.hu / WWF

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés