Hírek

Brutális szúnyoginvázió lehet idén

Az elmúlt fél évben jelentős mennyiségű csapadék hullott le Magyarországon, a talaj pedig számos helyen telítődött, nem szivárogott el a víz, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának – mondta az InfoRádióban Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus.

Az elmúlt napok tavaszias időjárása kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, de most még nem jelentenek nagy veszélyt ránk és az élővilágra. Sáringer-Kenyeres Tamás az InfoRádióban elmondta: az áttelelő vérszívók jöttek elő az enyhe időben, komolyabb problémát azonban egyelőre nem okoznak, ugyanis amint lehűl a levegő, elpusztulnak vagy visszavonulnak azokra a védett helyekre, ahol telelnek.

Az entomológus tájékoztatása szerint akkor számíthatunk nagyobb invázióra, amikor a magasabb hőmérséklet hatására a klasszikus lárvatenyésző helyeken megindul a felmelegedés, majd kikelnek a tojások, a lárvák pedig kifejlődnek és kirajzanak. Mostanában a megszokottnál sokkal több szúnyoglárva jelent meg, aminek az az oka, hogy az elmúlt fél-háromnegyed évben rendkívül sok csapadék hullott le, melynek következtében telítődtek a talajok.

Forrás: pixabay.com

Sáringer-Kenyeres Tamás felhívta a figyelmet, hogy Zala és Vas vármegyében, valamint több alföldi részen is hatalmas belvízterületek vannak, és ezeken a helyeken még a kevesebb lehullott csapadék sem tud elszivárogni, hanem megáll, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának.

A rovartani szakértő szerint februárban még nem kell elkezdeni a szúnyoggyérítést, márciusban viszont már fel kell készülni rá.

„A jelenlegi csapadékviszonyok azt vetítik előre, hogy lesz gondunk a következő időszakban”

– tette hozzá. Sáringer-Kenyeres Tamás úgy véli, idén is könnyen előfordulhat, hogy már a tavasz elején el kell kezdeni a biológiai védekezést, a főszezonban – májusban és júniusban – pedig a megszokott metódus szerint a kémiai védekezéseket kell megszervezni.

„Szúnyog szempontjából nem az aktuális, hanem az időszaki csapadék a meghatározó” – fogalmazott az entomológus.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés