Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Hírlevél

BREXIT az agrárpolitikában, friss tájékoztatót adott ki a NAK

A brit Adó- és Vámhivatal (HMRC) október 7-én bejelentette az új határ- és vámellenőrzési rendszer utolsó szakaszának bevezetésére vonatkozó halasztást.

forrás: pxhere

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése következményeként létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodást (Trade and Cooperation Agreement- TAC) 2020. decemberében írták alá a Felek, amely megállapodás 2021. május 1-től lépett teljeskörűen hatályba.  A brit kormány fokozatosan megvalósuló határ-és vámellenőrzési rendszer működési modelljét (TOM/BTOM) 2023. augusztusában véglegesítette, a „2025 Border Strategy” kormányzati stratégiai terv részeként, amelynek célja többek között, az állat- és növényegészségügyi ellenőrzések bevezetésének és szabályozásának áttekinthetősége.

A határ- és vámellenőrzési rendszer bevezetését három szakaszban határozták meg, melynek első szakasza 2024. január 1-től, és 2024. április végétől lépett életbe. A harmadik szakasz bevezetését 2024. október 31-től tervezték, azonban ezen alkalommal is halasztást jelentettek be a harmadik szakasz bevezetésre vonatkozóan.

Az új álláspont szerint, 2025. január 31-re halasztják a biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményének bevezetését és az egyablakos ügyintéző rendszer („Single Trade Window”) élesítését, amely az adminisztrációs terheket könnyítené meg az unióval való külkereskedelem tranzakciói során azáltal, hogy a különböző hatóságok rendszereibe feltöltött információk duplikálását szüntetné meg és a szállítmányokkal kapcsolatos információ mennyiségét csökkentené. Az előző trendeknek megfelelően előfordulhat, hogy a harmadik szakasz bevezetésének új időpontját szintén elhalasztják a közeljövőben.

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés