Hírek

Botrány a piacokon, luxuscikk lett a hal

Már megkezdődött a roham a karácsonyi filézett halért. Aki nem rendel időben, már nem tudja közvetlen karácsony előtt hazavinni a tisztított halat. A kényelemért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, az élőhal 10 százalékkal drágult: ha tisztítva, filézve kérjük, 2600 forint kilója. Három év alatt duplájára drágult a hal.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, aki most rendel filézett, tisztított halat a Szegedfish Kft.-nél, az december elejei átvételre számítson. A szegedi halgazdaság halfeldolgozó üzemének kapacitásai végesek, és mivel mindenki a lehető legfrissebb halból szeretné elkészíteni a karácsonyi ünnepi menüt, ezért az ünnephez legközelebbi időpontok telnek be legkorábban. Élő hallal viszont folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-ig ki tudják szolgálni a vevőket.

Forrás: pxhere.com

Szeged halgazdasága, a Szegedfish Kft. cég évtizedek óta működteti halfeldolgozó üzemét, amelynek megépítését a piaci igények, vásárlási szokások változásai is kikényszerítettek. Egyre kevesebben vásárolnak élő halat. A szegediek és Szeged környékiek már megszokták, hogy jó előre meg kell rendelni a filézett halat. Előfordul, hogy karácsonyra már június közepén beérkezik az első megrendelés, november közepére a teljes kapacitást lekötik és december elején betelik a rendelési naptár.

Mivel a halfogyasztás Magyarországon szezonális, a karácsonyi ünnephez köthető, a halgazdaságban az ünnepi szezonban adják el az éves forgalom harmadát, ami körülbelül 300-350 tonna halat jelent. A legtöbben a pontyot viszik, ez az összes forgalom 70 százalékát teszi ki.

Sztanó János, a halgazdaság igazgatója elmondta, már elkezdték összeírni a rendeléseket, december 23-tól visszafelé töltik be a naptárat, hiszen mindenki frissen szeretné megfőzni a karácsonyi halászlevet, vagy megsütni a pontyot. Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.

Több oka is volt az elkerülhetetlen áremelekdésnek. A 2082 hektárnyi tófelületről körülbelül 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell. Ennek energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt a halak étvágya sokkal gyengébb, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni. Emiatt a súlygyarapodás lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ez pedig jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. A szakember szerint az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és a végén rajtunk, a vevőkön csattan az ostor.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés