Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Bírságok jöhetnek jövőre a közép- és nagyvállalati szektorban

A transzferáras adatszolgáltatás hiányosságai miatt több tízmilliós bírságokkal sújthatja jövőre a NAV a közép- és nagyvállalatokat – hívják fel a figyelmet a Niveus Consulting Group adószakértői, Girászin János és Szabó Rudolf a Portfolio.hu megjelent cikkében.

Tavaly óta új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat, melynek értelmében bizonyos transzferár-dokumentációban is szereplő adatokat már a társaságiadó-bevallásukban is szerepeltetniük kell az említett vállalkozásoknak.

A naptári adóéves adózók először tavaly május 31-éig adták be az új szabályozásnak megfelelő 2022-es adóbevallásokat.

Az adóhatóság amolyan tesztidőszaknak tekintve az első évet nem szabott ki jelentős bírságokat, inkább hiánypótlásra szólította fel az érintett cégeket. Adószakértők szerint azonban az adóellenőrzések során tapasztalható aprólékosság arra enged következtetni, hogy jövőre változhat az ellenőrök ez ügyben tanúsított hozzáállása, és a hiánypótlási felszólítások helyébe milliós bírságok léphetnek.

A Pénzügyminisztérium statisztikái szerint tavaly 5512 cég nyújtott be transzferár adatszolgáltatást, de a Niveus Consulting Group adószakértőinek meggyőződése szerint ennél jóval többen voltak erre kötelezettek.

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés