Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Hírlevél

Betakarítási helyzetkép a Közép-Duna mentén- Szigeti Tamás

Betakarítási helyzetkép a Közép-Duna mentén

  • Az aratási időszak az időjárási viszonyok miatt kb 2-3 héttel jött előrébb
  • Őszi árpa, őszi káposztarepce betakarítása befejeződött, az őszi búzáé folyamatban van
  • A piaci helyzet nyugodtabb gabonaszezont ígért, de sajnos nem emelkedtek olyan mértékben a tavaly felére esett felvásárlási árak, amit a gazdák szerettek volna
  • A gazdasági év eddigi időjárása miatt nem volt várható kimagasló terméseredmény, a tapasztalatok is ezt igazolják vissza (közepes év mind mennyiségben mind minőségben)
  • Időjárási viszonyokról: ősszel voltak belvizes területek a hirtelen lezúduló csapadékmennyiség miatt, tavasszal, nyár elején pedig erős aszály.

A nyár elején érkező csapadék mennyisége még a szűkebb régiónkban is igen differens képet mutat:

Az aratási időszak kezdetén érkező 1-3 napos csapadék inkább rontott a helyzeten és a minőségi mutatókon az őszi vetésű kultúrnövények esetében (árpa, repce, búza).

Az őszi betakarítású növényeknél viszont a legjobbkor jött a vízpótlás, a napraforgóról és kukoricáról szóló prognózisok erős bizakodásra adnak okot

  • Jó hír, hogy  mostani időjárás kedvez az aratásnak, gyorsítja a munkát az is, hogy nincs reggel harmat, korán indulhatnak a gépek. Ha nem szól közbe semmi, a betakarítás továbbra is gyors marad idén.

 

A régiónkban tapasztalható időjárási körülmények heterogenitása miatt az aratási eredmények is szórt képet mutatnak.

Kultúrnövényenként (betakarítási átlagmennyiség és átlagos felvásárlási árak) a térségben:

Árpa: 6-9 tonna / hektár, jelenlegi felvásárlási átlagár: 52-55 ezer ft / tonna

Repce: 2-3,3 tonna / hektár, jelenlegi felvásárlási átlagár: 170 ezer ft / tonna ( + bonifikáció: megfelelő olajmennyiség esetén + 10.000 ft / tonna, tehát 180.000 ft / t)

Búza: 5,5-7,3 tonna / hektár, jelenlegi felvásárlási átlagár: 63 ezer ft / tonna

A búza esetében volt leginkább negatív hatással a minőségi mutatókra (sikér, fehérje) a nyár elejei sok kisebb mennyiségű csapadék.

A felvásárlók, integrátorok szerint a térségünkben eddig betakarított őszi búza 80 % -a takarmány minőségű. Ezért jelenleg mintegy 61-62 ezer forintot tudnak kapni a termelők. A jobb minőségű malmi (euro) és étkezési búza kevés, ezért ma a gazdálkodók mintegy 66-67 ezer forintban részesülhetnek.

Durumbúza: 5-6 tonna / hektár,  jelenlegi felvásárlási átlagár: 105 ezer ft / tonna

 

 

Kalocsa, 2024.06.30.                                                                                                        Szigeti Tamás

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés