Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az országos jégkármérséklő rendszer kétheti összesítője

A 2024. június 24. és július 7. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából.

Forrás: pixabay.com

A június 24. és július 7. közötti időszak első hetében meglehetősen változékony volt az időjárás, még többször fordultak elő záporok, zivatarok, felhőszakadások az országban. Nagy területi változékonyság volt jellemző a csapadék eloszlására, a legtöbb eső a Dunántúlon és a Tiszántúlon hullott, néhol viszont szárazak maradtak a talajok. Az időszak utolsó napjaiban már szárazzá és egyre melegebbé vált az időjárás, az aszályos területek kiterjedése egyre nőtt, a legsúlyosabb helyzet a Duna-Tisza közén alakult ki. A talajgenerátorok bekapcsolására az említett időszakban összesen 7 napon volt szükség.

Az érintett talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként hány órán át kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, illetve mely területeket érintették (2. kép).

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban június 24. és július 7. között

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés