Események
Hírek
Az InterPIG és az agri benchmark Pig Network konferenciát tartott Finnországban
Az Atria Élelmiszeripari Vállalat 2024. június 17. és 21. között rendezte meg a finnországi Seinӓjokiban az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok éves, közös, zártkörű konferenciáját. Az idei évben először került megrendezésre a Global Forum, ami az agri benchmark Beef & Sheep konferencia záróeseménye, míg az agri benchmark Pig és Poultry, valamint az InterPIG konferenciák nyitóeseménye volt.
A Global Forumon bemutatásra kerültek a húsmarha és a sertés agri benchmark adatgyűjtések fontosabb eredményei, valamint a globális baromfihús-termelés és -fogyasztás főbb trendjei. Az Atria működését a – főként termelők tulajdonában álló – cég alelnöke mutatta be, beszélt a szalmonellamentes termelésről, az antibiotikum-használat mellőzéséről, a karbonsemlegessé válás útján való haladásukról (a szója takarmányalapanyagként való használatának visszaszorításával).
A második napon a fogadó ország bemutatkozása mellett, az InterPIG hálózatba új tagként belépő Portugália, valamint Kína, Spanyolország és Dánia sertéságazatának aktualitásairól tájékozódhattunk. A nap zárásaként a tagországok vertikális koordinációjáról készített kérdőív eredményeit és az immunológiailag kasztrált sertések vágási adatainak összehasonlító elemzését ismertették az előadók.
A harmadik nap délelőttjén az InterPIG és az agri benchmark Pig Network szakemberei két külön csoportban tekintették át a sertéstartás 2023. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását, és vitatták meg a módszertani kérdéseket. A délutáni szekcióban a farokkurtítás-mentes termelés és a szabad fialási rendszerben elért eredmények, valamint a sertéstartó épületek építésének költsége került bemutatásra.
A zárónapon látogatást tettünk az Atria egyik sertéshízlaló telepére, a Honkamaa farmra, ahol 1500 sertés hizlalására elegendő férőhely került kiépítésre, padlófűtéssel, folyékony takarmányozási rendszerrel. Ezt követően a Ylinen farm brojlertelepét nézhettük meg, ahol egy időben 85 ezer csirke hízlalására van lehetőség az épületekben. Az Atria legújabb beruházása egy baromfivágóhíd, ahol egy látogatófolyosón keresztül betekintést nyertünk a baromfivágás és -feldolgozás folyamatába. A hét zárásaként a házigazdák megmutatták nekünk, hogy milyen az igazi finn szauna és barbecue party az év leghosszabb napján (napnyugta éjfél előtt pár perccel volt).
agrotrend.hu / Agrárközgadasági Intézet