Hírek

Az idei év végétől már Egerben készül az Omya Calciprill talajjavító

Az egri érsekség tulajdonát képező Eger-Felnémeti mészkőbányában már az 1930-as években is szervezett körülmények között folyt a termelés. Míg a ’60-as évek elején az osztályozott bányatermékek jelentették a piacot addig ’65-től már a talajjavító termékek gyártása és értékesítése volt a meghatározó.


Az Omya Egri üzeme

A fejlesztéseknek köszönhetően, a ’80-as évektől már a mikronizált termékek gyártása is lehetővé vált és az évtized végére az üzem Magyarország egyik legnagyobb talajjavító valamint takarmánymész gyártója lett. Annak ellenére, hogy műtrágyából nem volt hiány, a mészkőliszt kiemelt szerepet játszott a növénytermesztésben. Habár a tömörödött talajok szerkezetének és tápanyagszolgáltató képességének javítására valamint az alacsony pH kezelésére gyártott mészkő őrlemények kijuttatása óriási munkaerőt igényelt, az akkori gazdaságok vezető agronómusai mégis technológiai elemként alkalmazták a meszezést, aminek hatása évről évre jelentkezett.

A privatizáció során a mészkő-előfordulást a világviszonylatban is piacvezető mészkőfeldolgozó konszern, az Omya AG vásárolta meg és számtalan fejlesztést hajtott végre. Az alapoktól kezdve új üzemet és hozzá tartozó ipari vágányt is építettek. Ezáltal a cég újra a régió meghatározó szereplőjévé vált az építőipar, a mezőgazdaság valamint a környezetvédelem terén.

2022-ben az Omya újabb fejlesztésbe és ehhez kapcsolódóan beruházásba kezdett. Az üzemben gyártott, magas tisztaságú, mikronizált mészkőlisztre alapozva az Omya egy utolsó generációs granulálóüzem építésébe kezdett.

 
Az idei év végétől a magyar gazdák számára jól ismert Omya Calciprill talajjavító-meszező granulátum Egerben készül.

Talajaink pH-ja elsősorban az intenzív gazdálkodás miatt folyamatos odafigyelést igényel. Az alacsony pH, nem csak termesztett növényeink tűrőképességét teszi próbára hanem a talajbaktériumok aktivitását valamint a talaj termő- valamint tápanyagszolgáltató képességet. Az öntözés valamint a rendszeres talajmunkák a talaj szerkezetét rombolják, levegőtlen, tömörödött állapotot idézve elő. Ezekre a talajszerkezeti és tápanyagutánpótlási problémákra nyújt megoldást az Omya Calciprill.


Az Omya Calciprill minimális csapadék hatására is könnyedén bejut a talajba a repedések mentén" – video ITT.

Az Omya Calciprill alacsony (0,5%!) nedvességtartama szavatolja, a kiváló szórásképet (36 méter!)  valamint, hogy a termelő ne vizet vásároljon. A magas gyengesavas reaktivitás pedig biztosítja a termék hasznosulását extrém körülmények között is. A minimum 95% kalcium egyaránt szolgál nélkülözhetetlen tápanyagként valamint pH javító és talajszerkezet építő elemként.

További információkért, valamint táblára szabott tanácsadásért keressen minket a www.omya-agrarium.hu oldalon.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés