Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Innováció

Az idei év nagy vesztese eddig a kombájn és a vetőgép

…míg a szárzúzók, kaszák és az öntözőgépek még javítottak is az eladási statisztikán. Ugyancsak öröm a borongós mezőgép-forgalmazási összképben, hogy a hazai eladású gépek 30-60 százaléka magyar gyártású.

Kombájn, vetőgép, kasza, műtrágyaszóró, adapter…

Mint nemrég beszámoltunk róla, jelentős visszaesés történt az év első 3 hónapjában a mezőgazdasági gépek forgalmazása terén. Az egyéni és társas gazdaságok összes vásárlása még a 40 milliárdot sem érte el, míg ugyanez a mutat tavaly meghaladta a 101 milliárdot is. Az elmaradás 56 százalékos, amire az utóbbi 10 évben nem volt példa. A legrosszabbul a gabonakombájnok szegmense szerepelt az első negyedévben: míg tavaly márciusig 101, addig idén csak 18 darabot vettek. A második leggyengébb piaci teljesítményt a szemenkéntivetőgép-szegmens szenvedte el: a tavalyi 253-mal szemben idén csak 83-at adtak el március végéig. Jócskán visszaesett a vető- és ültetőgépek iránti kereslet (tavaly 376, idén 143), csökkent a tárcsás talajművelők (112 – 67), a hengerek (76 – 37), de felére esett a tápanyag-kijuttató gépek iránti kereslet is (389 – 184). Ugyanígy a szilárdműtrágya-szórók esetében (346 – 162), a növényvédő gépeknél (349 – 187), a vontatott szántóföldi permetezők (158 – 62) és az önjáróknál is (47 – 15). Betakarítógép-adapterből is kevesebb fogyott: 30 helyett csak 12, és fűkaszából a tavalyi 190-nel szemben csak 67-et adtak el.

 

öntözőgép

 

Öntöző-s talajművelő gép is volt, ami jól fogyott

A statisztikában azért akadnak pozitív adatok is. szárzúzóból, rézsűkaszából összesen a tavalyi 154-gyel szemben 232 kelt el. Ugyancsak jelentősen, 71 százalékkal haladta meg az öntözőgépek forgalma a tavalyit. Az értéknövekedés is jelentő: a tavalyi 0,7 milliárddal szemben 1,2 milliárdot költöttek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezésekre március végéig.

Ugyancsak jó hír, hogy az import mellett az értékesített talajművelő gépek 27 százaléka volt hazai gyártású termék. A gazdaságokba került permetezőgépekből 27, a szállítójárművekből 38, a traktoros homlokrakodókból 58 százalék származott hazai gyártóüzemből. Az értékesített kombájnadapterek több mint harmada volt magyar gyártású.

agrotrend.hu/https://agraragazat.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés