Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Az Európai Bizottság folytatja a közös agrárpolitika egyszerűsítését az uniós gazdák számára

Az Európai Bizottság javaslata, hogy a geo-címkézett fényképek használata önkéntes legyen a tagállamok számára, pozitív véleményt kapott a nemzeti képviselőktől, megnyitva az utat az elfogadás felé. Az intézkedési jogszabály formájában benyújtott javaslat tovább növeli a rugalmasságot a KAP eszközeinek alkalmazásában a nemzeti közigazgatások számára, összhangban a Bizottság által az év eleje óta tett lépésekkel.

A gazdák és a tagállamok több nehézséget is kifejeztek a jelenlegi közös agrárpolitika (KAP) első évének végrehajtása során. A Bizottság az év eleje óta keményen dolgozik a politika több rendelkezésének módosításán és tisztázásán, hogy csökkentse a gazdák és a nemzeti közigazgatások adminisztratív terheit. Az egyik aggodalom a 2027. január 1-jétől kezdődően az Area Monitoring System számára előírt geo-címkézett fényképek használatára vonatkozó követelményekkel kapcsolatos. A Bizottság tervezetét 2023. június 11. és július 9. között nyilvános konzultációra bocsátották, mielőtt a tagállamok véleményét kérték a bizottsági ülésen.

Forrás: pixabay.com

Az Area Monitoring System a Copernicus műholdképek automatikus elemzésén alapul, amely csökkenti a farmok ellenőrzésének szükségességét, segít a gazdáknak elkerülni a hibákat és büntetéseket, és megkönnyíti a jelentéstételt. Ez a rendszer része a közigazgatási és ellenőrzési rendszernek, amelyet minden tagállamnak fel kell állítania a KAP kifizetési kérelmek és a különböző beavatkozások jogosultsági követelményeinek ellenőrzésére.

Nagyobb rugalmasság és kisebb bonyolultság

A geo-címkézett fényképeket a jelenlegi KAP-ban vezették be, hogy elkerüljék a gazdákhoz történő helyszíni látogatásokat és csökkentsék a nemzeti közigazgatások költségeit. Azonban néhány gazda és tagállam számára ez terhesnek és nehezen végrehajthatónak tűnt.

Egy korábbi előzetes felmérés a egyszerűsítésről azt mutatta, hogy a KAP támogatásra pályázók fele nem használ mobil eszközöket geo-címkézett fényképek hatóságokhoz való benyújtására. Az ezt a célt szolgáló mobil eszközöket használó 50%-ból körülbelül a fele problémákat tapasztal, mivel időigényesnek, nehezen használhatónak találják, vagy hiányzik a visszajelzés a kép pontosságáról.

A Bizottság figyelembe vette ezeket az aggodalmakat, és javasolja a geo-címkézett fényképek használatának kötelezettségének eltávolítását az Area Monitoring System-ben. A Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak rugalmasságuk lesz, hogy a gazdáktól geo-címkézett fényképek vagy bármilyen más egyenértékűnek ítélt adat használatát kérjék.

Elkötelezettségek teljesítése

Ez az Európai Bizottság legújabb lépése a gazdák aggodalmainak kezelése érdekében. Február 22-én a Bizottság bemutatta az első egyszerűsítési intézkedéseket, hogy tartósan csökkentse az EU gazdák adminisztratív terheit. Március 15-én bemutatták a közös agrárpolitika célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatukat, amely május 25-én lépett hatályba, miután a Tanács és az Európai Parlament jóváhagyta.

A tagállamok kulcsszerepet játszanak a gazdák adminisztratív terheinek korlátozásában és arányosításában. Minden sikeres egyszerűsítési gyakorlatot szoros együttműködésben kell végrehajtani a nemzeti közigazgatásokkal és magukkal a gazdákkal.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés