Hírek
Az Euralis és a Maïsadour mezőgazdasági szövetkezetek egyesülést fontolgatnak
Az Euralis és a Maïsadour mezőgazdasági szövetkezetek egyesülést fontolgatnak, amelynek eredményeként egy új, vezető szerepet betöltő szövetkezet jöhetne létre Délnyugat-Franciaországban.

Forrás: pixabay.com
Az Euralis és a Maïsadour szövetkezetek egyesülési lehetőségét vizsgálják, hogy létrehozzanak egy új szervezetet, amely támogatást nyújtana a taggazdáknak, és előmozdítaná Délnyugat-Franciaország régióinak fejlődését.
A gyorsan változó környezet, az egyre erősödő verseny, az ismétlődő válságok és a mezőgazdasági munka és termelés jövedelmezőségének szükséges növelése miatt a folyamatban lévő tárgyalások fő célja a helyi termelők helyzetének megerősítése és a regionális mezőgazdaságban rejlő lehetőségek jobb kihasználása.
A tervezett nagy szövetkezeti központ Délnyugat-Franciaországban a nagyobb működési méretnek és az egyesített erőforrásoknak köszönhetően több fontos célt is szolgálhatna:
- Helyi támogatást és a gazdák igényeihez igazított, széles körű szolgáltatásokat biztosítana tagjainknak, amelyek elősegítenék a fenntartható mezőgazdaság fejlődését – olyat, amely jövedelmező, korszerű, ötvözi a növényi és állattenyésztési termelést, és nyitott a megújuló energiaforrások fejlesztésére.
- Támogatná és fejlesztené azokat a mezőgazdasági ágazatokat, amelyek mélyen gyökereznek Délnyugat-Franciaország régióiban, és amelyek termelése megfelel partnereink és vásárlóink igényeinek.
- Az emberi, pénzügyi és ipari erőforrások egyesítésével hatékonyabb működést tenne lehetővé, és segítené a gazdákat vállalkozásaik fejlesztésében.
A két szövetkezetet már most is hasonló történet és egymást kiegészítő szakmai tapasztalat köti össze, és az egyesülés után egyenrangú partnerként fognak működni. A két vezetőség közös felügyeleti tanács létrehozását tervezi, amelyben mindkét fél tartós és méltányos képviseletet kap – annak érdekében, hogy megmaradjon az egyensúly a jelenlegi szövetkezetek, a különböző termelési ágazatok és a működési régiók között.
A projekt csak több fontos szakasz teljesítése után valósulhat meg – többek között a versenyhivatal jóváhagyása, a finanszírozás biztosítása, a munkavállalói képviseletekkel folytatott egyeztetések, valamint a két szövetkezet közgyűléseinek végső jóváhagyása után.
Minden szervezeti változás és integrációs lépés csak ezen szakaszok lezárása után kezdődhet meg – legkorábban 2026-ban. Addig mindkét szövetkezet folytatja saját stratégiai terveinek megvalósítását, miközben nyílt párbeszédet folytat minden érintett féllel, és rendszeresen tájékoztat a projekt előrehaladásáról.
„Szövetkezeteink bizonyítani fogják, hogy az együttműködés révén hatékonyabbá válhat mind a mezőgazdasági termelés, mind a feldolgozás és az értékesítés” – mondta Christophe Congues, az Euralis elnöke. „A jelenlegi helyzet csak megerősít bennünket abban, hogy össze kell fognunk, és közösen kell építenünk a délnyugat-franciaországi mezőgazdaság jövőjét. Közös a sorsunk, és olyan szövetkezetet akarunk létrehozni, amire a gazdáinknak valóban szükségük van.”
Daniel Peyraube, a Maïsadour elnöke hozzátette: „Együtt erősebb hangot képviselhetünk régióink érdekében, és egyesíthetjük a tudásunkat és tapasztalatainkat, amelyek sok tekintetben kiegészítik egymást. A versenytársak és vevők egyre nagyobb koncentrációja közepette közösen új, nagyobb hozzáadott értéket teremtő lehetőségeket kínálhatunk tagjainknak. Jobban felkészültünk leszünk arra is, hogy megszólítsuk azokat a fiatal gazdákat, akik hozzájárulnak majd Franciaország élelmiszer-önrendelkezéséhez – éppen itt, a mi délnyugati régiónkban.”
Az Euralis-ról:
Az Euralis mezőgazdasági szövetkezet erős hagyományokra építve 1936 óta támogatja Délnyugat-Franciaország gazdáit növényi és állati termékeik betakarításában és értékesítésében. Emellett a vállalat kutatással, vetőmagok előállításával és forgalmazásával is foglalkozik, neves márkái a Lidea és a Caussade Semences Pro. Az Euralis csoport a helyi termelést zászlóshajó márkáin keresztül is támogatja: Maison Montfort és Rougié (libamáj- és kacsatermékek), Stalaven (kiskereskedelmi üzletek számára kínált cateringmegoldások), valamint Teyssier (hentesáru és húskészítmények).
A cég kiskereskedelmi tevékenységet is folytat a Point Vert üzlethálózaton keresztül, és a rövid ellátási láncokat is támogatja a „La Table des Producteurs” kezdeményezés révén. 2024-ben 1,57 milliárd eurós forgalmat ért el, 5 400 gazdálkodót tömörít, és 4 900 munkavállalót foglalkoztat 16 országban. Szövetkezeti modellje és széles tevékenységi köre révén az Euralis kulcsszereplő a vidéki térségek gazdasági és társadalmi fejlődésében.
A Maïsadour-ról:
A Maïsadour egy délnyugat-franciaországi mezőgazdasági szövetkezet, amely 1936 óta működik, és hosszú ideje elkötelezetten támogatja a fenntartható mezőgazdaság fejlődését, különös figyelmet fordítva az emberekre és az élő állatok jólétére. A szövetkezet olyan speciális termelési ágazatokat fejleszt, amelyek megfelelnek a fogyasztók elvárásainak, és lehetővé teszik a gazdák munkájának hatékonyabb érvényesülését – Franciaországban és további 50 országban. „A Maïsadour-nál közösen dolgozunk tagjaink sikeréért, és építjük azoknak a régióknak a jövőjét, ahonnan származunk.”
A csoport tevékenysége a mezőgazdaság, a vetőmag-előállítás és az élelmiszeripar köré épül. Ínyenc termékeket kínál a Delpeyrat és a Comtesse du Barry márkák alatt, baromfihúst pedig a St SEVER és Marie Hot neveken forgalmaz. A Landes megyei gyökerekkel rendelkező Maïsadour 5 000 gazdát egyesít, több mint 4 300 alkalmazottat foglalkoztat 13 országban, és éves árbevétele eléri az 1,47 milliárd eurót.
agrotrend.hu / LIDEA