Hírek

Az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodást jóváhagyta a Parlament

A Szabadkereskedelmi Megállapodás (FTA) hatálybalépésével 100%-ban megszünteti az új-zélandi vámokat az EU exportjára, és hét év után eltörli az új-zélandi kereskedelemre kivetett uniós vámok 98,5%-át.

Új-Zélanddal 2018-ban kezdődtek a tárgyalások, és 12 tárgyalási forduló után 2022. június 30-án politikai megállapodás született. Új-Zéland az EU fontos partnere a Csendes-óceáni térségben, és politikailag is jelentős szerepet tölt be a többoldalú fórumokon is. Ez a megállapodás illeszkedik az EU tágabb stratégiájához, amely a hasonló gondolkodású országokkal való kapcsolatok megerősítésére irányul. A megállapodás előzményeiről a NAK portálon több alkalommal is beszámoltunk.

A szerdán 524 igen szavazattal, 85 nem szavazattal és 21 tartózkodás mellett jóváhagyott megállapodás védi az uniós oltalom alatt álló termékeket. Az ügylet az érzékeny mezőgazdasági termékek, például a marhahús és számos tejtermék európai gyártóit is védi. Az EP-képviselők „arany standard” megállapodásnak minősítik, ez az EU első szabadkereskedelmi megállapodása, amely végrehajtható kötelezettségvállalásokat tartalmaz a Párizsi Megállapodás és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető normái mellett.

Forrás: pxhere.com

A megállapodás a hatályba lépést követően már az első naptól fogva eltörli az összes Új-Zélandra irányuló uniós áruexport vámját. Az új-zélandi áruk 91%-a az első napon vámmentesen kerül az EU-ba, hét év után pedig 97%-ra emelkedik. Egyes új-zélandi exporttermékek, például a kivi, az alma, a hagyma, a bor, a hal, a kagyló és a tintahal azonnali teljes EU-vámtörlésre kerül sor. Az EU egyes érzékeny mezőgazdasági ágazatainak védelme érdekében vámkontingensek vonatkoznak majd az új-zélandi termékekre, például a juhhúsra, a marhahúsra, a vajra, a sajtokra és a tejporra.

Mezőgazdaság és földrajzi jelzések

A megállapodás az első naptól kezdve eltörli a vámokat az olyan kulcsfontosságú uniós exporttermékekre, mint a sertéshús, a bor és a pezsgő, a csokoládé, a cukros édességek és a kekszek. A megállapodás védi az EU-borok és szeszes italok teljes listáját (közel 2000 név), mint például a Prosecco, a Lengyel Vodka és a Tokaji, valamint 163 legismertebb hagyományos EU-terméket (földrajzi jelzések, földrajzi jelzések), mint például a feta, az Istarski pršut. sonka, Lübecker Marcipán, Elia Kalamatas olajbogyó. Az érzékeny termékek uniós gyártóinak védelme érdekében számos tejterméket, marha- és juhhúst csak korlátozott mennyiségben importálnak nulla vagy alacsonyabb vámtarifával Új-Zélandról (ezekről az intézkedésekről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk). Az új-zélandi borok földrajzi jelzései, mint például a Marlborough és a Central Otago, oltalom alatt állnak az EU piacán.

A megállapodás szövege a Tanács honlapján érhető el.

Következő lépésként a tagállamok várhatóan hétfőn adják meg hivatalos jóváhagyásukat. Amint a megállapodást Új-Zéland ratifikálja, az hatályba léphet. Erre valószínűleg 2024. közepén kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek:

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés